Bilinçaltı karar veriyor ancak izah etmiyor

Bilinçaltı karar veriyor ancak izah etmiyor

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü ile Bilim Ofisi Kulübünün birlikte düzenlediği “Karar mı veriyoruz? Karar mı verdiliyoruz? etkinliğine konuşmacı olarak Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Zülfikar Özkan katıldı.

Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkede gerçekleştirilen etkinliğe üniversitenin farklı bölümlerinden öğrenciler ilgi gösterdi.

“Karar verirken duygular ön planda”

Dr. Öğr. Üyesi Zülfikar Özkan insanların yüzde 90’ının kararlarını verirken duygularını kullandığını dile getirdi. Karar verirken duyguların daha ön planda olduğunu mantığımızın ise yüzde 9’unu kullandığımızı ve bunu da duygularımızı haklı çıkarmak için kullandığımızı dile getirdi.

Karşımızdaki kişiyi etkilemek için konuşurken vücudun duruşu bedenin titreşiminin duygu yüklü olması gerektiğini de söyleyen Özkan, sadece sözlerin değerinin olmadığını ve kullandığımız kelimelerle kimseyi ikna edemeyeceğimizi söyledi. Özkan, ikna edebilmek için davranış kalıplarını da bilmemizin gerekli olduğunu ifade ederek, bu kalıpların ömür boyu bizim bilinçaltımızda geliştiğine değindi.

Bilinçaltı karar veriyor ancak izah etmiyor 2

“Duygular bilinçaltından yönetilir”

İnsanları ikna etmek için bilinçaltıyla ikna kurulur diyen Özkan, normal davranışların yüzde doksanının alışkanlıklara dayandığını fakat duyguların bilinçaltında yönetildiğini ifade etti.

“İnsanların yüzde 90’ı kararlarını duyguları ile veriyor”

Karar vermede görüntünün önemine değinen Özkan, beyinde görüntü oluştuktan 4 saniye sonra karar verildiğini ve karar verilirken insanların yüzde doksanın duyguları ile hareket ettiğini dile getirdi.

“Bilinçaltı karar verir ama izah etmez”

Görüntü oluştuktan sonra karar vermedeki aşamaları dile getiren Özkan; “Kararı verirken kişinin politik görüşü, dini, dili, ırkı ile ilgi değil, kişinin kullanmayı tercih ettiği saat, yüzük, küpe vs. etkilidir. Bilinçaltı karar verir ama izah etmez” dedi.

Bilinçaltı karar veriyor ancak izah etmiyor 3
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)