Bahar Döneminin ilk iletişim semineri gerçekleştirildi

Bahar Döneminin ilk iletişim semineri gerçekleştirildiÜsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi seminerlerinin Bahar Dönemindeki ilk semineri Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Esennur Sirer ile Medya ve İletişim Bölüm Bölüm Başkanı Doç. Dr. Feride Zeynep Güder tarafından gerçekleştirildi. Sirer konuşmasında spor medyasını ele alırken, Güder "Euphemism, Post- Truth and Media" adlı sunumunu katılımcılarla paylaştı.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin yeni eğitim dönemindeki fakülte seminerlerinin ilki Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Esennur Sirer’in spor medyası konulu sunumuyla başladı. Simon Kuper’in "Futbol sadece futbol değildir" sözüyle giriş yapan Sirer, futbolun tarihsel gelişimiyle ilgili bilgiler verdi.  Sirer, FIFA’nın eski başkanı Sepp Blatter’ın futbolun Çin’de başladığını söylediğini aktardı. Futbolun Çin, Mısır, Roma, Yunan ve Türk medeniyetlerine yabancı olmadığını belirten Sirer, futbolun Romalılar tarafından Avrupa’ya götürüldüğünü söyledi. Çağdaş futbolun anavatanı olarak bilinen İngiltere’de, 1863 yılında hazırlanan 13 maddelik bir tüzükle günümüz futbolunun temellerinin atıldığını ifade eden Sirer, futbolun bir organizasyona dönüşme sürecinin kamusal alanla olan ilgisine de değindi. Erken dönemde her boş arazinin futbol oyunları aracılığıyla insanların bir araya geldiği özgür birer kamusal alan olarak işlev gördüğünün altını çizen Sirer, futbolun etrafı çevrili özel mülkiyet alanlarına taşınmasının ardından ise bu özgürlükçü ve katılımcı niteliğini kaybettiğini aktardı.
 
“Tweet atıyorum o halde varım” 
 
İletişim Fakültesi seminerlerinin ikinci oturumunda Doç. Dr. Feride Zeynep Güder dijital çağda değişen gerçeklik kavramı hakkında konuştu.  Güder konuşmasında "Euphemism, Post-Truth ve Medya" sunumunu paylaştı. Bir konuşmacının sahip olması gereken en temel özelliğin ikna olduğunu söyleyen Güder, Churchill’in İngiltere’nin savaşa girme sürecinde kullandığı ikna yöntemlerinden bahsetti. Tarihin en ünlü söylev ustası olarak bilinen Cicero’nun on altı farklı ikna retoriği olduğunu aktaran Güder, toplumu ikna ederken en önemli etkenin duyguları yönlendirebilmek olduğunu söyledi. Cicero’nun bu on altı ikna faktörü için etik değil ama etkili diyen Güder, ikna amaçlı bir konuşmada bulunması gereken unsurları şöyle sıraladı: ritim, tekrar, suç ortaklığı, abartı, etiketleme ve çağrışım.
Dijital dönemde insanların gerçeklere daha sorgulayıcı baktığını söyleyen Güder buna rağmen gerçekliğe hassasiyetimizin azaldığını ekledi. Liderlerin günümüzde tweet atıyorum o halde varım konumuna geldiklerini belirten Güder, dijital çağda siyasal söylevlerin de değişime uğradığını ifade etti. Donald Trump’ın elektronik zafer kazandığını söyleyen Güder, hakikat sonrası olarak dilimize çevirilen post-truth kavramını ilk kez kullanan Steve Tesich’in "gerçeklerin ve yalanların tam ortasında yumuşatılmış bir gerçek var" sözüyle sunumunu sonlandırdı.

Bahar Döneminin ilk iletişim semineri gerçekleştirildi 2

Haber-FotoğrafBurak Demirbaş
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)