Prof. Dr. Arıboğan: “Her insan iyi ve kötüdür, hangisinin ortaya çıkacağını insan kendi belirler”

Prof. Dr. Arıboğan: “Her insan iyi ve kötüdür, hangisinin ortaya çıkacağını insan kendi belirler”

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan Şirinevler Kültür Koleji Fen Lisesinde “Çölleşen dünyada iyiliği yeşertebilmek” adlı söyleşide öğrencilerle buluştu. Arıboğan’a öğrencilerin ilgisi yoğundu.

Bizim zamanımızda teknoloji ile ilgili hiçbir şey üretilemezdi diyen Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan  “bütün hayalimiz bir gün radyo, televizyon üretebilecek kapasiteye gelmemizdi. Türkiye sanayi ülkesi oldu, tarım toplumundan sanayi toplumuna geçerken bir anda yepyeni uygarlık düzlemiyle tanıştık” diye konuştu.

Sanayi sonrasının bambaşka kurallarının olduğunu belirten Arıboğan, “Türkiye bunun ucunu henüz yakalayabilmiş değil. Bu insan uygarlığının en sonuncu fazı, sizin içinde yaşayacağınız uygarlık düzlemi Endüstri 4.0 içinde yapay zekâ, robotik, internet var” dedi.

Prof. Dr. Arıboğan: “Her insan iyi ve kötüdür, hangisinin ortaya çıkacağını insan kendi belirler” 2

“Sistem bizi bilginin kölesi haline getirdi”

Tarım uygarlığından bu noktaya gelişimizin sebebinin kapitalizm olduğunu vurgulayan Arıboğan “Bir takım değerler hayatımızı şekillendirmeye başlıyor, sanayi sonrası toplumun en önemli özelliği empoze edilen değerler üzerinden insanların ihtiyaç duymadığı birtakım hizmetleri ve malları satın alması üzerine dayalı. İnsanoğlunu bunlara sevk eden değerleri, bilgileri üreten bazı güçler oluyor. Bu sistem size bilgiye her an ulaşabilme imkânı sunuyor yani bilgi sizin için evinize kadar getirilen temel ihtiyaç gibi sıradan bir şey” şeklinde konuştu.
Arıboğan şunları söyledi: “Sistem bilgiyi öyle araçlaştırdı ki hepimizi bilginin kölesi haline getirdi. Endüstri 4.0’a geçerken insanoğlu zaten sistemin denetimine alınmış durumda. Bir küresel aktörler bir de ulusal aktörler var ve bunların yaydığı bir takım değerler, sistemler var. Bunların içerisine bir yerlere yerleşiyoruz ve nereye doğru götürüldüğümüzün farkında da değiliz. Hâlbuki dünya büyük bir çalkantının eşiğinde.”

“Her insan iyi ve kötüdür, hangisinin ortaya çıkacağını insan kendi belirler”

 “Platon’un sözünden örnek veren Arıboğan ‘Eğer insanın üzerinde bir göz yoksa insanın içindeki kötülüğü durdurmanın imkânı yoktur’ İçimizde iyilik de kötülük de var, her koşulda iyiliğin de kötülüğün de ortaya çıkacağı bir delik olur işte orda bunun neresinde duracağının kararını insan kendi belirler” diye belirtti.

Konuşmasının ardından Arıboğan, öğrencilerin sorularını cevapladı. Katılımlarından dolayı Arıboğan’a çiçek taktim edildi.

Prof. Dr. Arıboğan: “Her insan iyi ve kötüdür, hangisinin ortaya çıkacağını insan kendi belirler” 3
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)