Üsküdar İletişim öğrencileri yerel medyayı irdeledi

Üsküdar İletişim öğrencileri yerel medyayı irdeledi

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın verdiği yerel gazetecilik dersinde öğrenciler yerel medyayı ve sorunlarını irdeledi. Yerel gazeteciler en çok kâğıt maliyetlerindeki artıştan ve reklam alamamaktan şikayetçi.

Üsküdar İletişim öğrencileri yerel medyayı irdeledi 2Her öğrenci bir kenti araştırdı  Üsküdar İletişim öğrencileri yerel medyayı irdeledi 3

Dersi alan her öğrenci, seçtiği kentte yayımlanan basılı ve internet gazetelerini inceledi ve e-posta üzerinden ulaşabildiği yerel gazetecilerle röportaj yaptı. Prof. Dr. Süleyman İrvan, “Aslında çok zengin bir yerel medyamız var, ama öğrencilerimiz bunun farkında değildi. Kentlerde onlarca gazetenin ve haber sitesinin yayımlanıyor olduğunu görünce şaşırdılar. Ben de aslında farkındalık yaratmak için öğrencilerin yerel medyayı araştırmalarını istemiştim” dedi. Öğrencilerin yerel gazetecilerle e-posta üzerinden iletişime geçtiklerini ve röportajlar yaptıklarını belirten İrvan, “röportaj yapmak için kaynağı ikna etmenin çok kolay bir gazetecilik pratiği olmadığını da görmüş oldular” dedi.

Araştırma ve röportaj yapma sürecinde öğrencilerin çok değerli bilgiler topladıklarını söyleyen Prof. Dr. Süleyman İrvan, gazetecilere özellikle yerel medyanın sorunları ve çözüm yolları konusunda sorular sorduklarını ve elde ettikleri bilgileri sınıfta yaptıkları sunumlarla paylaştıklarını belirtti.

Gazetecilik toplumun sesi, gözü, kulağı, vicdanıdır

Yapılan röportajlarda yerel gazetecilerin mesleklerini çok önemsediklerini gördüklerini belirten Prof. Dr. Süleyman İrvan, “gazeteciliği nasıl tanımlıyorsunuz?” sorusuna benzer cevaplar verildiğini, gazeteciliğin toplumun doğru bilgilenmesi açısından önemli bir meslek olarak görüldüğünü, toplumun gözü, kulağı, sesi ve vicdanı olarak tanımlandığını söyledi.

Köklü bir yerel medya geçmişi var

“Kentlerimizde köklü bir yerel medya geçmişi var” diyen Prof. Dr. Süleyman İrvan, gazetelerin bütün imkânsızlıklara karşın yerel düzeyde yurttaşların haber alma haklarını gerçekleştirmek için çaba gösterdiklerini, bunda da büyük ölçüde başarılı olduklarını belirtti. Gazeteler açısından çeşitlilik de olduğunu ifade eden İrvan, bu zenginliğin korunmasının yerel demokrasi açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Üsküdar İletişim öğrencileri yerel medyayı irdeledi 4Ekonomik sorunlar ilk sırada Üsküdar İletişim öğrencileri yerel medyayı irdeledi 5

Öğrencilerinin röportajlarında yerel gazeteciliğin sorunlarını da sorduklarını belirten Prof. Dr. Süleyman İrvan, en başta ekonomik sorunların geldiğini, artan kâğıt maliyetleri nedeniyle yerel gazetelerin bazılarının kapanma noktasına geldiğini söyledi. “Birçok gazeteci ayakta kalmaya çalıştıklarını söylüyor” diyen İrvan, gazetecilerin ayrıca okur sayısının azlığından ve resmi ilanlarla reklamların yetersizliğinden yakındıklarını, ücretlerdeki düşüklükten kaynaklı kalifiye eleman bulmakta da zorlandıklarını ifade etti.

En çok yerel gazete Antalya ve Balıkesir’de

Yerel gazetelerin Basın İlan Kurumundan aldıkları ilanlarla ayakta kalmaya çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Süleyman İrvan, Basın İlan Kurumu verilerine göre 28 gazete ile Antalya’nın en çok yerel gazeteye sahip il olduğunu belirtti. Antalya’yı 25 gazete ile Balıkesir, 24 gazete ile Muğla, 23 gazete ile Konya ve 21 gazete ile Bursa izliyor. Öte yandan, Kars ve Siirt’te 2, Ağrı, Bolu, Nevşehir, Tunceli ve Yalova’da ise 3’er gazete yayımlanıyor.  


24 şehirde yerel gazeteler birleşti

Prof. Dr. Süleyman İrvan, Basın İlan Kurumu’nun 2012 yılından itibaren yerel gazeteleri birleşmeye teşvik ettiğini, böylece hem ilan pastasının büyüyeceğinin hem de kalitenin artacağının öngörüldüğünü ifade etti. Bu birleşme politikası doğrultusunda ilk olarak Erzurum’da yayımlanmakta olan 16 gazetenin 2012 yılında 4 gazete olarak yayına devam etme kararı aldıklarını, Erzurum’u Bolu, Hakkâri, Kırıkkale, Sivas, Adıyaman, Batman, Kars, Ardahan, Van, Bayburt, Mersin, Denizli, Malatya, Elâzığ, Kahramanmaraş, Tokat, Isparta, Hatay, Kayseri, Kırşehir ve Kocaeli’nin izlediğini söyledi. Gazete birleşmelerinin istenen etkiyi yaratamadığını belirten Prof. İrvan, “yerel medyada çalışan gazetecilerin de birleşmelerden memnun olmadıkları görülmektedir” dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)