Çocuk bakım profesyonelleri eğitimi Üsküdar’da yapıldı

Çocuk bakım profesyonelleri eğitimi Üsküdar’da yapıldı

Belediyelerin Kreş, Yuva ve Gündüz Bakımevlerinde Çalışan Çocuk Bakım Elemanlarının Bilgi ve Becerilerinin Geliştirilmesi projesinin eğitim programı Üsküdar Üniversitesinde gerçekleştirildi.

Beyoğlu, Esenyurt, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Sancaktepe, Sarıyer, Sultanbeyli Belediyelerine bağlı olarak çalışan bakım verenlerin katılımıyla oluşturulan projeye Üsküdar Üniversitesi ev sahipliği yaptı.

Çarşı Yerleşke Emir Nebi konferans salonunda gerçekleştirilen programda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Çocuk Gelişimi Bölümü Arş. Gör. Pınar Demir, açılış konuşması yaparak katılımcılara program hakkında genel bilgi verdi.

Sonrasında Üsküdar Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurper Ülküer, Kent95 projesine değinerek katılımcılarla detayları paylaştı.

Çocuk bakım profesyonelleri eğitimi Üsküdar’da yapıldı 2

“İstanbul’a 95 cm’den bakmak”

Bernard Van Leer Vakfı tarafından oluşturulan Kent95 projesinin amacının Kente 3 yaşındaki sağlıklı bir çocuğun gözünden, yani 95 cm’den bakmanın sadece çocukların gelişimine hizmet etmediğini söyleyen Ülküer, aynı zamanda yetişkinlere de çocukları daha iyi anlama fırsatı vereceğini de dile getirdi.

“Bakım ve eğitimin iç içe girmesi gerekir”

Aynı zamanda bakım verenlere bir eğitim niteliğinde olan programda bakım ve eğitim kelimelerinin önemini vurgulayan Ülküer, çocuk gelişimci ve bakım verenlerin bakım konusuna daha çok önem vermesi ve bakım kelimesinin içinin daha çok doldurulması gerektiğinin de altını çizdi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nilgün Sarp ise katılımcılara 3-6 yaş çocuk gelişimi ve bakımı hakkında bilgi verdi.

Çocuk bakım profesyonelleri eğitimi Üsküdar’da yapıldı 3

“Yaşanılan çevre kişiyi çok etkiler” 

Prof. Dr. Nilgün Sarp, gelişimi etkileyen faktörlerin kalıtım, çevre ve hormonlar olduğunu, fakat bunların arasında kişiyi en çok etkileyen faktörün çevre faktörü olduğunu belirtti.

Sonrasında çocuklarda psikomotor gelişimine değinen Sarp, psikomotor gelişimi hakkında uygulanan testlerin çocuk gelişiminde önemli bir yere sahip olduğunun altını çizdi. Ayrıca bu testlerin çocuklara birebir emir-komut yapılmasındansa oyun içinde yapılmasının daha sağlıklı olacağını vurguladı.

“Çocukluk dönemi tüm hayatı etkiler”

Bilişsel gelişimin dünyayı anlamlandırmak olduğunu söyleyen Sarp, bilişsel gelişimde en önemli olayın anlamlandırma olduğunu söyledi. Aynı zamanda çocukluk dönemlerinde edinilen tatsız tecrübelerin insanın tüm hayatını etkileyeceğini de dile getirdi.
Üsküdar Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü Arş. Gör. Pınar Demir ise 3-6 yaş çocuklarda nörolojik sistem gelişimi hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Çocuk bakım profesyonelleri eğitimi Üsküdar’da yapıldı 4

“Beyin kıvrımları, beynin kapasitesiyle alakalıdır”

Doğum öncesinde beyin gelişimini etkileyen faktörler arasında gebelikte beslenme ve folik asit kullanımının önemine dikkat çeken Demir, insan beyninin hayvan beyninden farklı olduğunu ve beyinde ne kadar çok kıvrım varsa beynin kullanım kapasitesinin o kadar yüksek olduğunu söyledi.

Demir, aynı zamanda yeni doğanlarda beynin sadece %25 ‘inin geliştiğini, 0-2 yaş grubunda bu oranın %75’e çıktığını ancak 5 yaş ve sonrasında beyin gelişiminin %90’ının tamamlanabildiğini de dile getirdi.

2 gün süren etkinlikte, katılımcılar gruplar halinde sınıflarda atölye çalışmaları gerçekleştirdi.

Haber-Fotoğraf: Şüheda Damgacı
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)