Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan: “İnsanı tanımlamaktan vazgeçilemez”

Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan: “İnsanı tanımlamaktan vazgeçilemez”

Üsküdar Üniversitesi Türk Psikoloji Öğrenciler Çalışma Grubu (TPÖÇG) genel kurul toplantısına ev sahipliği yaptı. Nermin Tarhan Konferans salonunda gerçekleşen toplantıya İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan katıldı.
Arıboğan; katılımcıları Üsküdar Üniversitesinde ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Kendisinin psikolojinin tekniğinden çok pozitif alanıyla ilgilendiğini belirten Arıboğan; alanının dışında olmasına rağmen 15 yıldır psikolog ve psikiyatristlerle pozitif psikoloji alanında çalıştığını söyledi.

“İnsanı tanımlamaktan vazgeçilemez”

Arıboğan, katılımcıların çok önemli bir alanda uzmanlık kazandığını belirterek, dünyada ki hemen hemen bütün meslekler üzerinde çok tartışma olan bir dönemde olduğumuzu vurguladı. Eski tarz mesleklerin yerine yeni alanların açılacağını fakat psikolojinin insanı tanıyan, insanı tanımlamaya çalışan bir alan olduğunu ve bundan vazgeçilmeyeceğini söyledi.

Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan: “İnsanı tanımlamaktan vazgeçilemez” 2

“Siyaset bilimciler psikoloji verilerini kullanıyor”

Günümüzde psikoloji öğrencilerinin daha çok klinik psikolojiye yöneldiklerini, daha çok klinik- danışan sistemi üzerinden onlarla terapi ortamında bulunmak gibi eğilimleri olduğunu söyleyen Arıboğan, siyaset bilimcilerin tanımlanan veriler üzerinden insanlara bir takım doktrinler, ideolojiler, seçim kampanyaları satmaya çalıştıklarını dile getirdi.

“Korku satılabilir bir ürün”

Toplumsal psikolojinin siyasi yansımaları olduğunu söyleyen Arıboğan, 11 Eylül saldırısını örnek verdi. Korkunun satılabilir bir ürün olduğunu ve siyasette en çok kullanılan ögelerin korku, aidiyet, öfke ve sürü psikolojisi olarak tanımlandığını belirtti. Bunların tamamının siyaset biliminin en çok istismar edilen alanları haline gelmeye başladığının da altını çizdi.

“Toplumun önünü gençler açacak”

Arıboğan konuşmasının sonunda katılımcılara tavsiye olarak “Eğer erken yola çıkanlardan olursanız, dünya sizi kucaklamak için bekliyor, siz de dünyayı kucaklayabilirsiniz. Nihai noktada bütün toplumun önünü açacak olanlar siz gençlersiniz”  dedi.
Sonrasında TPÖÇG Yönetimin Kurulu Başkanı Türker Ceyhun Göksügür, TPÖÇG hakkında katılımcılara genel bilgi vererek yaptıkları eğitimlerden bahsetti. Göksügür, bundan sonrası için katılımcılardan önceki programlarda verdikleri desteklerin devamını beklediklerini dile getirdi. Ve büyük bir aile olarak iyi işlere imza attıklarını, bu işlerin devamının gelmesini temenni ettiğini söyledi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)