1 Konu 1 Konuk programının 13. oturumu gerçekleştirildi


1 Konu 1 Konuk programının 13. oturumu gerçekleştirildi

Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği 1 Konu 1 Konuk programının 13. Oturumu gerçekleşti. Programın konuğu Vestas Rüzgâr Sistemleri – İSG ve Çevre Müdürü Alev Erbay Çakan oldu.

Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleşen programda Çakan, “Rüzgâr enerjisi sektöründe iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi: Vestas örneği” konulu bir sunum yaptı.

“Ürünün enerji kazanımı yüksek”

Yaklaşık 2000 yılından bu yana iş güvenliği alanında çalıştığını söyleyen Çakan, insanoğlunun rüzgâr deneyimiyle Vestas’ın kökenine değineceğini belirtti. Vestas Danimarka’da olan üretimle beraber Çin’de de üretime başladığını ve oldukça büyüdüğünü belirten Çakan, “ürünün enerji kazanımı yüksek bu sebepten ürünle beraber yüksek patlama yaşanıyor. Bu ürün kendi türbinini üretmek için harcadığınız enerjiyi çalışmaya başladıktan 5 ay sonra amorti etmeye başlıyor; tabi bu rüzgârın çekiciliği ile ilgi gittikçe yükseliyor” şeklinde konuştu.

1 Konu 1 Konuk programının 13. oturumu gerçekleştirildi 2

“Doğrudan elektrik sağlanmıyor”

Türkiye’de Vestas’ın Bandırma, Ege Kıyıları, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde bulunduğunu söyleyen Çakan, bu sahaların müşterilerin sahası olduğunu, Vestas’ın doğrudan elektrik sağlamak yerine elektrik destek ekibiyle servis sağlandığı belirtti.

“Kule Türkiye’de üretiliyor”

Türbinenin rüzgârgülü olarak bilindiğini ifade eden Çakan;  türbinin tanıtılması gerektiğinin altını çizdi. Çakan, “Türbin parçalı yapıda bir kuleye sahip,  makine dairesi ve kanatları da var. Bu kuleler Türkiye’de de üretiliyor” dedi.

“Vestas, toplam kaydedilebilir kaza oranını takip ediyor”

İş kazalarından bahseden Çakan,  “Vestas’da hedef tabii ki sıfır yaralanma. Yolculuk içerisinde olduğumuzu kabul ediyoruz fakat Vestas, toplam kaydedilebilir kaza oranını takip ediyor” dedi.

 Türkiye’de sayıların istedikleri noktada olmadığından belirten Çakan, geçen yıl istenmeyen kazaların ne yazık ki meydana sözlerine ekledi.

1 Konu 1 Konuk programının 13. oturumu gerçekleştirildi 3

“İlk yardım gerektirecek bütün kazalar bu kazaların içerisine girmekte”

Kaybedilebilir kaza tanımının içerisine nelerin girdiğinden bahseden Çakan, ilk yardım gerektirecek bütün kazaların bu kazaların içerisine girdiğini ifade etti. Kazanın azalması için iyi bir yasanın gerektiğinden bahseden Çakan, kazalardan ders almak gerekiyor aynı zamanda sadece bizde değil diğer ülkelerde de neler olmuş takip etmek gerektiğinin altını çizdi.

Soru cevap bölümünün ardından etkinlik sona erdi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)