Üsküdar İletişim İstanbul Modern’de


Üsküdar İletişim İstanbul Modern’de

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü 1. sınıf öğrencileri, Dr. Öğr. Üyesi Cem Tutar eşliğinde İstanbul Modern Sanat Müzesi’ni ziyaret etti. İstanbul Modern’de bulunan “İnsan Doğası”, “Şimdinin Peşinde” ve “Yıldız Moran: Bir Dağ Masalı” isimli sergileri dolaşan öğrenciler eserler hakkında bilgilendirildi. 

Dr. Öğr. Üyesi Cem Tutar tarafından düzenlenen ve İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen gezide ilk olarak İngiliz heykel sanatçısı Anthony Cragg’in “İnsan Doğası” isimli sergisi gezildi. Dr. Öğr. Üyesi Cem Tutar, “Sanatçı bu sergide modern sanatın bir özelliği de olan doğal bir modeli kopyalamadan ve pratik işlevi olan bir nesne yaratmadan sadece doğa ve insan arasındaki etkileşim sonucunda çağrışımlar ve doğaçlama eserler ortaya koymuştur” dedi. Sergide yer alan 2008 tarihli “Koşumdan Çıkar” adlı eseri ve 1998 tarihli “Aşınmış Manzara” adlı cam eseri, öğrencilerin beğenisini kazandı.

Üsküdar İletişim İstanbul Modern’de 2

Anthony Cragg tarafından hazırlanan serginin ardından “Şimdinin Peşinde” isimli sergi ile gezi turu devam etti. Sergi hakkında kısa bir bilgilendirme yapan Tutar; “Karma bir sergi olan “Şimdinin Peşinde”,  doğa-kültür, kent-doğa gibi ikili karşıtlıklar üzerinden insanın doğa, kent ve fiziki mekânla ilişkisini kimlik, hafıza, beden ve toplumsal cinsiyet gibi temalar üzerinden tartışıldığı bir sergidir” ifadesini kullandı. Bu sergide yer alan ve Ramazan Bayrakoğlu tarafından 2010 yılında resmedilen “Yangın” adlı eser katılımcılardan büyük beğeni aldı. Toplumsal hafıza ve bellek gibi konuların bir dışavurumu olarak değerlendirilen bu eser, serginin en dikkat çeken eserlerinden biri oldu.

Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencileri son olarak “Yıldız Moran: Bir Dağ Masalı” adlı sergiyi dolaştı. Türkiye’nin akademik eğitim almış ilk profesyonel kadın fotoğraf sanatçısı olan Moran tarafından hazırlanan bu sergide, portre ve yurt dışında çekilmiş etkileyici fotoğraflar sergileniyor. Eserler hakkında kısa bir bilgilendirme yapan Tutar; “Eserlerinde özellikle 1950 ve 1960’lı yıllarda Anadolu’daki gündelik yaşamı, insan-mekân etkileşimi çerçevesinde oldukça net ve keskin çizgilerle betimlemektedir” şeklinde özetledi.

Sergiyi bir bütün olarak değerlendiren ve öğrencilerin yorumlarını da aktaran Dr. Öğr. Üyesi Cem Tutar, geziyle ilgili şunları söyledi: “Öğrencilerden aldığım geribildirim sonucunda verimli bir etkinlik gerçekleştiğini söyleyebilirim. Özellikle grafik sanatlar alanında ürün verecek olan kişilerin mesleki ve kişisel gelişimleri açısından bu tür etkinlikleri takip etmesinin önem taşıdığını düşünüyorum. Çünkü modern sanat ve onun içerdiği sanat akımları kentsel alanda yaşayan insanların yaşamını biçimlendiren makro dinamiklerin soyut bir dışavurumu olarak kentli insanın gündelik yaşamına ışık tutuyor. İstanbul Modern’i ziyaretimizde gezdiğimiz sergilerde zaman-mekân algısı, kültür ve doğa karşısındaki insanın durumu, toplumsal bellek gibi konular tartışılıyordu.”

Üsküdar İletişim İstanbul Modern’de 3

Üsküdar İletişim İstanbul Modern’de 4
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)