İslam düşüncesinin Batı üzerindeki etkisi konuşuldu!

İslam düşüncesinin Batı üzerindeki etkisi konuşuldu!

Üsküdar Üniversitesi Fikir ve Aksiyon Kulübü tarafından “Tolstoy ve Hugo Özelinde Hristiyan Batı’nın Müslüman Doğuya Bakışı” etkinliği gerçekleştirildi. Programa Yazar Ali Haydar Haksal konuk oldu. Haksal, İslam’la tanışan Tolstoy’un kiliseyi yok saydığını ve bizim dinimiz Hz. İsa’nın getirdiği din değildir dediğini ve sonucunda aforoz edildiğini aktardı.

Çarşı Yerleşke Beylerbeyi Konferans Salonunda gerçekleşen etkinlikte Haksal; ümmet kavramına değinerek İslam’la birlikte yeryüzünde ciddi değişimler olduğunu söyledi.

Kuran-ı Kerim bir mucizedir

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in davette bulunduğunu ve bu davette bulunurken en önemli özelliğinin emin ve güvenilir olduğunu söyleyen Haksal “Mucizeler her zaman tecelli etmez ama Kuran-ı Kerim bir mucizedir” dedi.

İslam düşüncesinin Batı üzerindeki etkisi konuşuldu! 2

İslam’ın en temel özelliği Hak ve Adalet kavramlarıdır

Haksal, Müslüman toplumların hak ve adalet kavramları üzerinde durduğunu ve bütün İslam devletlerinde, Müslüman olmayan toplulukların rahatça yaşadığını söyledi. Ayrıca Müslüman olsun olmasın bu kavramlara İslamiyet’te dikkat edildiğinin ama ne yazık ki aynı hassasiyeti Müslüman olmayan toplulukların Müslümanlara göstermediğinin altını çizdi.

İslam düşüncesinin Batı düşüncesi üzerindeki etkileri

Batılıların İslam medeniyetini kavramak adına büyük çaba içine girdiklerini söyleyen Haksal, Hicretin 100.Yılından itibaren taklit döneminin başladığını, Batılıların bu dönemi Karanlık Çağ olarak adlandırdığını fakat İslamiyet’te bu dönemin en aydınlık dönemi olduğunu söyledi. Bu dönemde pek çok İslami düşünürün yetiştiğinin de altını çizdi.

Tolstoy, İslam’la tanıştıktan sonra kiliseyi yok saydı

Tolstoy’un Müslümanlarla tanışmasının bir hastalık vesilesiyle olduğunu söyleyen Haksal; İslam’la tanışan Tolstoy’un kiliseyi yok saydığını ve “Bizim dinimiz Hz. İsa’nın getirdiği din değildir” dediğini ve sonucunda aforoz edildiğini söyledi.

Tolstoy’un kiliseye “Neden Müslümanları örnek almıyorsunuz?” diye sorduğunu ve bundan dolayı Batıyı etkilediğini vurguladı.

Aynı zamanda Tolstoy’un Hz. Peygamber’in 40 Hadis’ini derlediği ve yayınladığı rivayetlerinin olduğunu söyleyen Haksal; Tolstoy’un Müslüman olup olmadığına dair söylentilerin olduğunu fakat bu konu hakkında elimizde belgelerin bulunmadığını dile getirdi.

İslam düşüncesinin Batı üzerindeki etkisi konuşuldu! 3

Victor Hugo’nun eserlerinde İslam düşmanlığı var

Victor Hugo’nun Peygamberimiz (s.a.v)’ e övgü dolu bir şiir yazdığını söyleyen Haksal; Bu şiirin Peygamberimiz (S.a.v)’e duyduğu sevgiden çok Araplara sempati yaratma çabası için olduğunu ve Victor Hugo’nun eserlerinde İslam düşmanlığı olduğunu belirtti.

Ayrıca emperyalizm,  ABD, Batı gibi güçlerin bir yere bir şey getirecekleri zaman özgürlük ve demokrasi vadettiklerini ama asıl amaçlarının bu olmadığının da altının altını çizdi.

Etkinlikte soru cevap bölümü ve teşekkür belgesi takdimi ardından kitap çekilişi yapıldı.

İslam düşüncesinin Batı üzerindeki etkisi konuşuldu! 4

Yazar Ali Haydar Haksal’ın okurlarına kitaplarını imzalamasının ardından etkinlik son buldu.

İslam düşüncesinin Batı üzerindeki etkisi konuşuldu! 5
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)