Üsküdar’da “Toplumsal Normlar ve Cinsel İşlev Bozuklukları” konuşuldu

Üsküdar’da “Toplumsal Normlar ve Cinsel İşlev Bozuklukları” konuşuldu

Üsküdar Üniversitesi Toplumsal Kimlik Atölyesi Kulübü tarafından “Toplumsal Normlar ve Cinsel İşlev Bozuklukları” etkinliği gerçekleştirildi. Programın konuğu İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Meltem Narter ve PsikoTerap-İST Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Çocuk Psikoloğu Uzm. Psk. Funda Egeli Bora oldu.

Merkez Yerleşkede gerçekleşen programda cinsel normlar ve işlev bozuklukları hakkında birçok bilgi verildi.

“Öyküleri dinleyerek en doğru tespiti koymaya çalışıyoruz”

Cinsel terapi öncesinde mutlaka kadın ya da erkek danışanda bir organik problem var mı, ya da yok mu kontroller yapıyoruz diyen Bora, problem psikolojikse cinsel terapinin en etkili uygulama yöntemi olduğunu ifade etti. Terapi esnasında önemli noktanın öykü alma olduğunu belirten Bora, öyküleri dinleyerek en doğru tespitin koyulmaya çalışıldığını kaydetti.

Üsküdar’da “Toplumsal Normlar ve Cinsel İşlev Bozuklukları” konuşuldu 2

“En önemli eğitimlerden birisi psiko eğitim”

Cinsellikte en önemli eğitimlerden birisi psiko eğitim olduğunu belirten Bora; “Danışanların cinselliğe dair yanlış inanışları varsa bunu yeniden yapılandırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

“Yanlış inanışlar cinsel işlev bozukluklarını oluşturan etmenlerden bir tanesi”

Bizi toplumumuzda cinsel işlev bozukluğuna iten bir takım etmenler var olduğunu belirten Bora; ülkemizde en yaygın etmenlerin tutucu ortam, müdahaleci ortam,  kapalı şekilde bir aile ortamında yetişme ve yanlış bilgiler olduğunun altını çizdi. Bora; “Cinsellik hakkında konuşmuyoruz, konuşmadığımız için bilmiyoruz, cesaret edemediğimiz için sorular soramıyoruz. Yanlış inanışlar cinsel işlev bozukluklarını oluşturan etmenlerden bir tanesi” dedi.

Üsküdar’da “Toplumsal Normlar ve Cinsel İşlev Bozuklukları” konuşuldu 3

Narter: “Cinsellik gizlendikçe suç oranı da bozukluklar da artıyor”

Toplumsal olarak insan bedenine olan yaklaşım, cinsel normlarda olan değişkenliğin önemli etkisi diyen Narter;  bir ülkede heykel çıplak diye yıkılıyorsa, o ülkede cinsellik üstü kapalı bile konuşulmuyorsa, bu durumların cinsel işlev bozukluklarının meydana gelmesinde çok büyük etkilerinin bulunduğunu vurguladı. Narter; “Cinsellik gizlendikçe suç oranında, cinsel bozukluklarla birlikte büyük artış oluyor” şeklinde konuştu.

Soru ve cevap bölümünün ardından program sona erdi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)