Masal terapi ile mutluluk…

Masal terapi ile mutluluk…

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Kulübü Direktörlüğü ile Çocuk gelişimi kulübü tarafından “Anlatacak bir hikâyem var ve mini kahkaha terapisi” konulu etkinlik düzenledi. Programa Çocuk Gelişim Uzmanı Sebahat Bağbars konuk oldu. Bağbars; “Amacımız yetişkinlerin içindeki çocuğu ortaya çıkarabilmek. Yalancı kahkahalarla doğru nefes alıp, gerçek kahkahalara ulaşmaya çalışmak ve bunu da çocuksu oyunlarla yapmaktayım” dedi.

Çarşı Yerleşkede düzenlenen etkinlikte Sebahat Bağbars masal ve kahkaha terapisinin önemine işaret etti.

Masal terapi ile mutluluk… 2

“Amacım yetişkinlerin içindeki çocuğu ortaya çıkarabilmek”

Kahkaha masal terapisini, masal anlatıcılığı ile birleştirdiğini belirten Bağbars “Aynı zamanda çocuklara masal anlatıyorum. Burada amacımız yetişkinlerin içindeki çocuğu ortaya çıkarabilmek. Yalancı kahkahalarla doğru nefes alıp, gerçek kahkahalara ulaşmaya çalışmak ve bunu da çocuksu oyunlarla yapmaktayım. Burada amaç tamamen insanların mutluluk hormonunu salgılayabilecekleri, unuttukları çocuklusu oyunlarla, unuttukları çocuklarına gönderme yapmaktır’’ dedi.

Çocuk gelişimi öğrencileri ile masal ve yetişkinlerin çocuk üzerinde oluşan psikolojik etkilerin rolleri üzerine değinen Bağbars “Yetişkinler masal anlatırken masallarda söyleyemedikleri şeyleri masal içirişindeki objelerle anlatabilirler. Örneğin bir ayna yâda oyuncak ayı diyelim. Söylemek istediği şeyi anneden babadan yada bir yetişkinden duyduğunda çocuk direk etkilenecekse bir ayıyı misyon olarak yükleyebilir bunu yansıma gibi kullanarak dolaylı olarak anlatmak istediklerini daha sağlıklı şekilde aktarabilirler” şeklinde konuştu.

Masallarla kahkaha terapi 

Kahkaha terapi öncelikle doğru nefesin kullanılması gerektiğini vurgular diyen Bağbars, “Doğru nefesin dışında çocuksu oyunlar yaptığınız zaman sonunda atılan yalancı kahkahalarla gerçek kahkahalara ulaşılır ve böylelikle endorfin salgılanmış olur. Endorfinin salgılanması sonucunda insanların üzerindeki mutluluk etkisi artıyor” diye ifade etti.

Bağbars nefesin nasıl doğru şekilde alınacağını Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurper Ülküer ile birlikte katılımcılara uygulamalı olarak gösterdi.

Masal terapi ile mutluluk… 3

Öğrencilerin katılımı ile eğlenceli geçen etkinlik, Bağbars’a takdim edilen teşekkür belgesinin ardından toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Masal terapi ile mutluluk… 4
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)