Prof. Dr. Mutlu Arat: “Türkiye’de yapılan transplant sayısı dünyaca kabul ediliyor”

Prof. Dr. Mutlu Arat: “Türkiye’de yapılan transplant sayısı dünyaca kabul ediliyor”

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı Güvenliği birinci sınıf öğrencilerinin düzenlediği “Bir İlik Bin Umut” programına Florence Nightingale Kemik İliği Nakli Merkezi kurucusu Prof. Dr. Mutlu Arat konuk oldu.

Üsküdar Üniversitesi Çarşı yerleşke Emir Nebi Konferans salonunda gerçekleşen programda, hastaya kemoterapinin dozunu onun kaldırabileceği en yüksek doza kadar çıkabiliyorsak başarının artığını belirten Arat, Allojeni buradaki hedef şudur; tamamen verici kökenli bir kan ve bağışıklık sistemi kurgulanmasıdır” dedi.

Hepimizin inandığı veya inanmak istediği, verdiğimiz kemoterapilerin hastaları iyileştirdiği konusu olduğuna dikkat çeken Arat,  hastalarda hastalığın geri gelmemesi için hastanın immune sistemini tekrar düzelerek hastayı korumayı amaçladıklarını söyledi.

“Hastalarda şifa ve iyileşme arasındaki farkı tam ayıramıyoruz”

Hastalarda şifa ve iyileşme arasındaki farkı tam ayıramadıklarını ifade eden Arat “Şifa demek hastalığın geri gelmemek üzere kaybolması demek. Kür versiyon bunların hiçbiri hastalığın düzeldiğini veya geri gelmeyeceğini göstermez” diye belirtti.

İlik uyumunda ne kadar fazla kardeş sayısı varsa şansın o kadar fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Mutlu Arat şunları söyledi: “Bir kardeşiniz var ve siz hastasınız uyma şansı kaç? %25. Türkiye’de biraz daha farklıdır. Kardeş sayıları önceden daha yüksekti, ikincisi ise aile içi evlenmelerde uyum şansını anneannesinden, annesinden, babasından uyumlu. Bunların dışında yakın akrabalara bakıyoruz her zaman değil aile içi evlilik yakın akraba evliliği varsa onun dışında baktığımız her zaman bankalardır” dedi.

Arat: “Son 10 yılda hatırı sayılır bir yere geldik”

“Transplant hastalarının transplant sonrası yaşamada ayrı bir sosyal hizmet projesi olmak zorunda olduğunu belirten Arat, “Türkiye’de durum nedir? Son 10 yılda Avrupa’da ve dünyada çok hatırı sayılır bir yere geldik. Bunun birçok faktörü vardır. Yaptığımız transplant sayısı on yılda hemen hemen 8 katı artmıştır. Bu neyi ifade ediyor?  Türkiye Cumhuriyetinde yapılan transplant sayısı dünyaca kabul ediliyor” şeklinde belirtti.

Soru ve cevap bölümünün ardından program plaket takdimiyle son buldu.

Prof. Dr. Mutlu Arat: “Türkiye’de yapılan transplant sayısı dünyaca kabul ediliyor” 2
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)