Karagöz: "Hemşirelik hem beden hem de ruhsal çaba gerektirir!"

Karagöz:

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü ile Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünün düzenlediği ‘Bakım Bilimi: Hemşirelik’ seminerini gerçekleştirildi. Seminerin konuğu Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süreyya Karagöz oldu. Karagöz, Bakım kavramını kendi düşünceleriyle katılımcılara anlattı.


"Hemşireliğin varlık nedeni bakımdır!" 

Çarşı Yerleşkede gerçekleşen seminerde bakım ve hemşireliğin bağlantısını, hemşirelik mesleğinin temelinde neyin olduğunu, Sağlık Bilimi Fakültesi öğrencilerine anlatan Karagöz: "Hemşirelik denildiği zaman aklımıza gelecek en temel kavram bakım kavramıdır ve hemşireliği ele alan birçok uzman, bakım kavramıyla özleştirmiştir. Hemşireliğin varlık nedeni bakımdır" diyerek bakım kavramının önem taşıdığını vurguladı.

Karagöz:

“Hemşirelik, hem bedensel hem ruhsal çaba gerektiriyor”

Bakımın Türk Dil Kurumundaki karşılığının, birinin gereksinimini üstlenmek sağlama girişimi ve verilen emek olduğunu söyleyen Karagöz, emek kelimesinin bütün ahlaki değerlerin temeli olduğunu, bedensel ve ruhsal olarak çaba harcamak olduğunu açıkladı. Sadece insana değil bir çiçeğe bir nesneye de bakım yapıldığını, hem beden hem ruh çabası olduğunu ifade etti.

"Giderek mesleğe yabancılaşıyoruz "

Bakım kavramının hemşirelikte yeterli ilgiyi görmemesinden yakınan Karagöz: "Bakım kavramı hemşirelik de çokta yeterli ilgiyi görmemiş maalesef. Hemşireler varlık nedenlerini önemsememişler, değersiz görmüşler ve ondan uzaklaşmışlar. Oysa benim varlık nedenim bakımdı ve dolayısıyla mesleğine giderek yabancılaşmaya başlamışlar. Çünkü her meslek var oluş nedeninden uzaklaşınca aslında kendi mesleğine de yabancılaşıyor. Bu maalesef Hemşirelik mesleğinde daha yaygındır" dedi.

Karagöz: “İlaç vermeyi belki ilerde robotlarda yapabilir. Dolayısıyla ben şu anda robot gibiyim! Özgür olmak için varlık nedenim olan bakıma dönmek durumundayım “

Bu kapitalizm sistemin özünde insanı merkeze almayan bir sistem olduğunu bunun için bakım kavramında çok uygun olmadığını ve maalesef bu yüzden bakımın tadına da varamadığını belirten Karagöz; “Ben hemşire olarak insanlar yaşasın istiyorum. Çünkü benim varlık nedenim olan bakım böyle diyor. Ama bu sistem ona önem vermediği için ben bunu yapamıyorum. Bizi özgürleştirecek şey bakımın kendisidir biz bakımdan vazgeçerek aslında özgürlüğümüzü de başkalarının eline bırakmış durumdayız.

Bakımın özündeki anlamını, sadece hekimin hastaya günde 4 kere ilaç ver gibi söylemini uygulayarak yapamıyorum. İlaç vermeyi belki ilerde robotlarda yapabilir. Dolayısıyla ben şu anda robot gibiyim. Özgür olmak için varlık nedenim olan bakıma dönmek durumundayım” dedi ve öğrencilere soru sormaktan vazgeçmemelerini tavsiye etti.

Karagöz:

Seminer, Prof. Dr. Süreyya Karagöz’e çiçek taktimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)