Dursun Güleryüz: “Günde ortalama 4 saat televizyon izliyoruz”

Dursun Güleryüz: “Günde ortalama 4 saat televizyon izliyoruz”

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi akademisyenlerinin araştırma alanlarındaki çalışmalarını paylaştığı fakülte seminerlerinin üçüncüsü gerçekleştirildi. İletişim Fakültesi Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerde Medya ve İletişim Bölümü öğretim görevlisi ve TİAK A.Ş. Genel Müdürü Dursun Güleryüz, Türkiye’de televizyon izleme ölçüm sistemi konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Üçüncüsü gerçekleştirilen İletişim Fakültesi Seminerleri’nde öğretim görevlisi ve TİAK (Televizyon İzleme Araştırmaları A.Ş.) Kurucu Genel Müdürü olan Dursun Güleryüz, Türkiye’de televizyon izleme ölçümleri konusunda yaptıkları çalışmaları anlattı. Yapılan izleme ölçümleri neticesinde dünya ortalamasına göre Türkiye’nin televizyon izleme oranlarının çok yüksek olduğunu istatistiksel verilerle paylaşan Güleryüz, “Türkiye, 4.21 saat ortalama ile dünya ortalamasının epeyce üstünde. Asya, Avrupa ya da Amerika’da bu süre daha az. Bizi sadece Saudi Arabistan 6.37 saat ortalamayla geçiyor” dedi. Güleryüz’ün paylaştığı verilere göre dünya ortalaması 2.56 saat.

Dursun Güleryüz: “Günde ortalama 4 saat televizyon izliyoruz” 2“Kuralları ihlâl eden haneler ölçümden çıkarılıyor”

TİAK’ın gerçekleştirdiği televizyon izleme ölçümlerinin reklam piyasasının şekillenmesinde önemli bir yeri olduğunu belirten Güleryüz, sağlıklı sonuçlara ulaşabilmek adına sıkı bir etik çerçevede hareket ettiklerinin altını çizdi. Evine ölçüm aleti yerleştirilen ailelerin eğitimden geçirildiğini, evde bulunan 5 yaş üstü her birey için televizyon kumandasında bir tuş yer aldığını ve aile bireylerinin ölçüm aletine sahip oldukları bilgisini gizli tuttuklarından emin olmaya çalıştıklarını söyleyen Güleryüz, araştırmanın kurallarını ihlâl eden ya da ettiğinden şüphelenilen hanelerin çalışmadan derhal çıkarıldığını da sözlerine ekledi.

“En çok diziler izleniyor”

Hane bazlı televizyon izleme ölçümlerinin ayrıntılarını paylaşan Dursun Güleryüz, program kategorilerine göre en çok izlenen yayınlar ve izleyici profiline dair ayrıntılı verilere ulaştıklarını ifade etti. Güleryüz, çalışmanın güncel sonuçlarına göre Türkiye’de sırasıyla en çok diziler, haber programları ve çocuk programlarının izlendiğini, spor ve eğlence programlarının ise sanıldığı kadar yüksek oranlarda izlenmediğini söyledi. Dursun Güleryüz’ün izleme ölçümlerine dayanarak verdiği bilgilere göre kadınlar erkeklerden daha çok televizyon izliyor. 55 yaş ve üstündekiler televizyonu en çok izleyen grubu oluştururken, en az izleyen yaş grubu ise 12-19 yaş aralığı. İzmir bölgesi de televizyon izleme süresi açısından ilk sırada yer alıyor. Yıl içinde televizyon izleme Ocak ve Şubat aylarında en yüksek noktaya çıkarken, Temmuz ayında en düşük seviyeye iniyor.

“Çoklu ekran ölçümlerine geçmeyi planlıyoruz”

TİAK’ın gelecek hedeflerinden de bahseden Güleryüz: “Televizyon izleme oranları düşüyor. Artık daha çok tabletlerden, bilgisayarlardan ya da cep telefonlarından içerik izliyoruz. 1995 yılından 2017’ye kadar olan verilere bakınca televizyon izleme oranlarında dünyada bir düşüş söz konusu olduğu görülüyor. Evet, televizyon hala en çok izlenen ekran ama nüfus yenilendikçe düşüş hızı da artıyor. Diğer taraftan farklı mecralardaki izleme oranını henüz hesaplayamıyoruz. 2019 yılı için hedeflerimiz arasında çoklu ekran ölçümleriyle birlikte 5500 haneli bir tabanda veri üretmeye devam etmek de yer alıyor” diyerek konuşmasını bitirdi.

Haber: Nilay Tuğçe Bostancı; Fotoğraf: Burak Demirbaş /ÜHA
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)