‘Yeni Nesil Gazetecilik’ Üsküdar Üniversitesinde konuşuldu

‘Yeni Nesil Gazetecilik’ Üsküdar Üniversitesinde konuşuldu

Üsküdar Üniversitesinde Sağlık, Kültür ve Spor Direktörlüğü ve Yeni Medya Kulübü’nün düzenlediği “Yeni Nesil Gazetecilik” söyleşisi gerçekleştirildi. Programa konuşmacı olarak Yenişafak Gazetesi ve GZT Editörü-Gazeteci Yunus Emre Şahin, Gazeteci Nazif Menteş katıldı.

Güney Yerleşkede gerçekleşen etkinlikte konuşmacılar kendilerinden, şuan çalıştıkları GZT kuruluşuna nasıl geldiklerinden ve orada neler yaptıklarından kısaca bahsetti. Söyleşiye gelen öğrencilere; haber nasıl yazılır, haberde nelere dikkat edilmesi gereklidir, infografik haber nedir? Canlı yayın ve videolar nasıl yapılır? Sorularını cevapladı.

‘Yeni Nesil Gazetecilik’ Üsküdar Üniversitesinde konuşuldu 2

“İnternetin gücü her geçen gün artıyor”

Klasik geleneksel medya tarafına bakıldığı zaman televizyon ve gazetenin devam edeceğini ama internetin bundan çok daha ileriye gideceğini belirten Yunus Emre Şahin “interneti yıllardır kullanıyor olmamıza rağmen aslında çok başında olduğunu ve bunun içine yapay zekâ makina üretimi, yeni teknolojileri kattığımızda internetin ne kadar daha emekleme aşamasında olduğunu” söyledi.

Şahin şöyle konuştu “Sosyal mecraların ve internetin, televizyonun birbirine bağlandığı noktalar var. Mesela televizyonda bir bilgi yarışması var, soru sorulduktan sonra reklama giriyor. İnsanlar haliyle reklamı 7 dakika beklemek istemiyorlar ve internete bu soruyu yazıyorlar. Karşısına ilk sizin yazdığınız haber geldiği zaman oradan bir trafik elde etmiş oluyorsunuz. Aslında siz eldeki bir şeyle kanalları, kitleleri yönlendirmiş oluyorsunuz. Bu yönden de internetin gücü hakikaten azımsanacak seviyede değil ki her geçen günde bu güç artıyor” dedi. Şahin, öğrencilere internet işlerine yönelmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu.

“Çağımızın sorunu kitap okumamak”

Kitap okumanın çok önemli olduğunu belirten Şahin, çağımızda her ne kadar bu işten para kazanılsa da sosyal medyalarda çok fazla vakit harcandığını ve çağımızın hastalığının odaklanamamak olduğunu dile getirdi. Bunu geliştirmek için de çok yol bulunduğunu, bunlardan birinin de kitap okuma olduğunu ifade etti. “Bir saat boyunca telefonunuza bakmayıp, kitap okuduğunuzda ve sonrasında telefona baktığınızda oluşan hazzın aslında hem kitap okumaktan gelen hem de bir saat sonra telefonunuza nelerin geldiğini görmekteki hazdır” örneğini verdi.

“Sade bir haber, cafcaflı bir haberden daha çok okunur”

Haber yazarken dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin de dikkat çeken Şahin, öncelikle belli bir taslağı olması gerektiğini, romanda olduğu gibi giriş-gelişme-sonuç bölümlerinin olmasının önemli olduğunu, kelimelerin birbiriyle uyumuna dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. İnsanların haberden sıkılmaması için sade ve anlaşılır bir dilin önemli olduğunu belirten Şahin, sade bir haberin cafcaflı haberden daha çok okunduğunu söyledi. Şahin, şu değerlendirmelerde bulundu; “Haberde insanlar daha duru kesin net bir bilgi istiyorlar. Samimi bir dil kullanmak gerekiyor. Ciddilik yerine samimi, konuşma havasında yazmak gerekiyor. Bol fotoğraf kullanmamız lazım yani haberi çeşitlendirmemiz gerekir. Video ve infografik haber insanların haberi daha iyi anlamasını sağlıyor.”
 
‘Yeni Nesil Gazetecilik’ Üsküdar Üniversitesinde konuşuldu 3

“Hafızanızı diri tutun”

Gündem takibi kadar geçmişi hatırlamanın da önemli olduğunu vurgulayan Gazeteci Menteş ise “Gündem takibi gazeteciliğin temelidir. Ama geçmişi de çok iyi kovalamak lazım. Bir yerde bir şey iz bıraktıysa senin de o ize dâhil olman lazım. 5 yıl önce olan bir şey hiç bir anlam ifade etmiyorken 2025' te o şey bizim için önemli olabilir. O yüzden hafızamızı diri tutmamız lazım” şeklinde konuştu.

Bill Gates yılın iki haftasını sadece kitap okumaya ayırıyor”

Kitap okumamaya gerekçe olarak yoğunluğun gösterilemeyeceğini Bill Gates'ten yola çıkarak açıklayan Menteş; “Herkes kendini önemli kılmak için günü değerlendirir. Mesela ben sabah kalktım, spor yaptım, o gün 5-10 tane haber yazdım, infografik yaptım. Benim kitap okumaya vaktim kalmadı.”  İfadelerini kullandı. Bill Gates’in kendi kitap okuma alışkanlıkları dışında her senenin iki haftası sadece kitap okunması için zaman ayırdığını belirten Menteş, Gates’in o yoğunlukta kitap okumaya vakit bulup, bir çok kişinin bulamıyor olmasını da anlamakta zorluk yaşadığını kaydetti.

‘Yeni Nesil Gazetecilik’ Üsküdar Üniversitesinde konuşuldu 4

Söyleşinin sonunda katılımcılara teşekkür belgesi takdim edildi.

Toplu fotoğrafın çekilmesi ile program sona erdi.

‘Yeni Nesil Gazetecilik’ Üsküdar Üniversitesinde konuşuldu 5
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)