“Üsküdar’da Diyabet Sohbetleri” gerçekleştirildi

“Üsküdar’da Diyabet Sohbetleri” gerçekleştirildi

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü’nün düzenlediği “Diyabet Sohbetleri” Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansın konukları Diyabetle Yaşam Derneği Kurucu Başkanı Fahriye Hoşver, Diyabet Diyetisyenliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dyt. Canan Uysal ve Diyabet Diyetisyenliği Derneği Kurulu Üyesi Uzm. Dyt. Nevin Ayhan oldu.

“Üsküdar’da Diyabet Sohbetleri” gerçekleştirildi 2

Diyabetle Yaşam Derneği Kurucu Başkanı Hoşver, derneği kurmaktaki amacının diyabetle yaşayanların yalnız olmadığını hissettirmek bunu onlara göstermek olduğunu, diyabet vakfının desteğiyle çeşitli eğitimler yaptıklarını ve hala devam ettiklerini dile getirdi.

Diyabet Diyetisyenliği Kurulu Üyesi Uzm. Dyt. Ayhan; Diyabetin herhangi bir yaş grubuna ait olmadığını, çocuk hatta bebeklerde de görülebileceği belirtti. Diyabetliğin belirtilerinden ebeveyni ve yakın arabalarında diyabet hastası olanlarda yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu söyledi.

“Üsküdar’da Diyabet Sohbetleri” gerçekleştirildi 3

Obezite herşeyin başı!

Türkiye’de her 10 kadından 4'ünün, her 10 erkekten 2'sinin obez olduğunu dile getiren Ayhan; yağlanma insülin direnci ve bununla gelişen diyabet tansiyonun olması sonucu kandaki yağlanmanın fazla olduğunu kaydetti. Gebelik diyabetinde gerçekleşen birçok düşüğün nedeninin kandaki şekerin fazla oluşundan ve çocuklarda görülen tip 2 diyabetinin de obeziteden kaynaklandığını söyledi.

“Üsküdar’da Diyabet Sohbetleri” gerçekleştirildi 4

Uluslararası Diyabet Federasyonunun diyabeti ifade etmek için kullandığı mavi halkaları açıklayan Diyabet Diyetisyenliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dyt. Uysal: “İlk halka süreklilik anlamına geliyor. Diyabetlilik sürekli bakım gerektiriyor çünkü kronik bir hastalıktır. Böyle olduğu içinde yaşam boyu sürecek yani sizin şekerinizin düzene girmesi hastalığın ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. İkinci halka el birliğiyle çalışmalar yapmak gerektiğini ifade ediyor. Burada bir el ele tutuş var aslında çember halinde biz birbirimizi iyileştirebiliyoruz tek başına iyilik hali maalesef olmuyor” dedi.

Ayhan; diyabetlilerin beslenmelerinin normal bireylerin beslenmelerinden bir farkı olmadığını, sadece ölçülü, bilinçli ve hesaplı öğünler tükettiklerini, uçak pilotu ve erkeklerde askerlik yapamamak dışında insülin ve karbonhidrat dengelerini korudukları sürece bütün aktiviteleri yapabildiklerini belirtti.

“Diyabetik beslenme tedavisinde yasak yoktur ölçülülük vardır”

Diyabet başlangıcında tanı konma sürecinin nasıl geliştiğinden bahseden Ayhan, her diyabet hastasının bir yönetmen olduğunu, kişinin kendi diyabet iklimini iyi yönetmesi gerektiğini belirtti.  

Soru cevabın da yapıldığı program, katılımcılara şeker ölçümü yapılması ardından sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)