Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık: Dünya’da her 68 çocuktan biri otizmli

Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık: Dünya’da her 68 çocuktan biri otizmli

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık tarafından, Üsküdar Üniversitesi Kuleli salonunda Kadıköy’ de görev yapan aile sağlığı personeline otizm konusunda ikinci eğitim verildi. Eğitime yaklaşık 80 kişiden oluşan ebe ve hemşire katıldı.

Erken tanıda ebe ve hemşireler önemli

Otizmin spektrum bozuklularının çocukluk çağında görülen bir nörogelişimsel bozukluk olarak tanımlayan Ayık, belirtilerinin yaşamın erken çocukluk çağında başladığını söyledi. Ayık, otizmde en önemli konunun erken tanı olduğunu bu yüzden ebe ve hemşirelere büyük görevler düştüğünü kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık: Dünya’da her 68 çocuktan biri otizmli 2

Dünya genelinde otizm artıyor

Yıllara göre otizmin arttığını, dünyada her 68 çocuktan birinin otizmli olduğunun altını çizen Ayık, artışın sebeplerini; tanı kriterlerindeki değişiklikler, hastalık hakkında daha fazla bilgi sahibi olunması, farkındalık artışı, doktora ve sağlık hizmetlerine ulaşım kolaylığında artış ve ileri anne ve baba yaşı olduğuna dikkat çekti.

Bilim İnsanı Gibi Her şeyi Ayrıntısına Kadar Biliyorlar

Hafif otizmli çocuklarda veya yüksek IQ’lu otizmde çocuğun bir ilgi alanı olabileceğini söyleyen Ayık, şunları söyledi. “Anormal ilgi alanları oluyor örneğin dinozorlara ilgi duyuyordur tüm türler hakkında bilgi sahibi oluyorlar. Nasıl beslendikleri, kaç tane türleri olduğunu en ufak ayrıntısına kadar her şeye hâkimler. Bir insanı gibi tüm ayrıntılarını biliyorlar. Bizim için sorun olan ne? Tuhaf bir ilgi alanının olması onun için sorun olabilir. İkincisi günlük hayatında problemler yaşıyor olabilir. Örneğin ders çalışmak yerine sürekli dinozorları araştırıyorlarsa bu sadece akademik bir soruna yol açmaz insanlarla iletişim kurmak istememesini de etkiler.”

Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık: Dünya’da her 68 çocuktan biri otizmli 3

Temel tedavi: Eğitim

Otizm tedavisinde temel tedavinin bireye özgü belirlenmiş eğitim programları olduğunu belirten Ayık, kimi çocuklar için dil terapisi, eşlik eden ciddi psikiyatrik belirtilerde ise ilaç tedavisi önerdiklerini açıkladı.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)