İletkenliği artırılmış ayakkabıdan uzak durun!

İletkenliği artırılmış ayakkabıdan uzak durun!

Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği 1 Konu 1 Konuk programının bu hafta ki konuğu Serdar Paker oldu. İnsan vücudunun yürürken sürtünmeden dolayı elektrik yükleyebildiğine dikkat çeken Paker, bu sebepten ötürü iletkenliği artırılmış bir ayakkabı giyilmemesi gerektiğine dikkat çekti. 

Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa konuşmacı olarak Elektrik mühendisi Serdar Paker katıldı. Paker, “Elektrik Tesisatı Denetmeleri ve Uluslararası Dayanakları” konulu bir sunum yaptı.

İletkenliği artırılmış ayakkabıdan uzak durun! 2

Elektrik İşlevsel Yönetmeliği Neler Yapar?

Standart yönetmeliklere bakıldığında Türkiye'nin de altına imza attığı IEC (Uluslararası Elektrik Komisyonu)'nu takip ettiklerini belirten Aker şunları söyledi: “Peki elektrik işlevsel yönetmeliği neler yapar? Elektrik çarpması, yangınlar, patlamalar gibi meydana gelen tehlikeler var. Bu tehlikeleri önlemek adına yöntemler geliştirir. Elektrik çarpmasını önlemek için iki yöntem bulunmaktadır; birinde izolasyon, eldiven giyilmesi ve ayağın altına paspas koymak gibi yöntemler kullanılırken bir diğeri olan aktif yöntemlerde ise sigortaların kesilmesi tehlikelere karşı alınabilecek önlemlerdir.”

“Küçük gerilimlerde elektrik çarpmaz”

Serdar Paker, “küçük gerilimler, yani 50 volt altı bir gerilimde,  güvendeyiz demektir, eğer 50 volt altı kaynak varsa problem olmaz. Örneğin, akü bir elektrik çarpmasına sebebiyet vermez” dedi.

İletkenliği artırılmış ayakkabıdan uzak durun! 3

“Birçok tesiste kontroller yaptım”

Birçok tesiste kontroller yaptığını belirten Paker, “binlerce fabrika gezmiş olabilirim, buralarda tiroit halka şeklinde şalterler koyuyorlar fakat hiç biri devrede değil, bir de pahalı bunlar, koyuyoruz ve kullanmıyoruz” şeklinde konuştu.

“İletkenliği artırılmış ayakkabı giymemek lazım”

İnsan vücudunun yürürken sürtünmeden dolayı elektrik yükleyebildiğine dikkat çeken Paker, bu sebepten ötürü iletkenliği artırılmış bir ayakkabı giymemek lazım. Elektrikçilerin de yalıtkan ayakkabı kullanması gerekmektedir uyarısında bulundu.

Türkiye'de bu cihazı yeni yeni görmekteyiz”

Aktif önlemler; otomatik sigortalar, kaçak elektrik röleleri ve AFCI cihazlarıdır diyen Paker “Eksik kontak üzerinden yangınlar sürekli olarak çıkmaktadır ve AFCI cihazı bunu fark eder.  ABD'de bu cihazlar zorunlu hale getirilmiştir fakat Türkiye'de bu cihazı yeni yeni görmekteyiz” dedi.

“Beş test zorunlu” 

İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği beş testi zorunlu hale getirdiğini söyleyen Paker,  “İş müfettişi geldiğinde; elektrik tesisatının denetlenmesi, topraklama testinin yapılması, paratoner kontrolü, akülerin kontrolü, trans monitör kontrolü ve bakımını denetlemelidir. Bunları tesis içinde yetkili kişiler yapabilir veya dışarıdan destek de alınabilir” diye belirtti.

İletkenliği artırılmış ayakkabıdan uzak durun! 4

Programın sonundan Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, katılımlarından dolayı Serdar Paker'e plaket takdim etti.

Toplu fotoğrafın çekilmesinin ardından program sona erdi.

İletkenliği artırılmış ayakkabıdan uzak durun! 5

Haber-Fotoğraf: Betül Yiğit
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)