Devlet Vakıf Üniversiteleri hızına yetişemiyor
Gerek ülkemiz gerekse de uluslar arası düzeyde yüksek öğretimin geldiği noktanın fotoğrafını çekildi. Üsküdar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Furkan Tarhan’ın da aralarında bulunduğu toplantıda Birlik Başkanı Rifat Sarıcalıoğlu, devlet üniversiteleri ve yasaların hız olarak kendilerinin yakalayamadığını söyledi, önlerinin de açılması gerektiğini vurguladı.
Eğitim sisteminin yoğun olarak tartışıldığı bugünlerde Vakıf Üniversiteleri Birliği düzenlediği basın toplantısıyla objektiflerin karşısına geçti. İstanbul The Marmara otel’de gerçekleştirilen toplantıya Türkiye genelinde birliğe üye olan Vakıf Üniversitelerinin mütevelli heyeti başkanları ile üyeleri katıldı. Üsküdar Üniversitesi’nin de üyesi olduğu birlik toplantısında Üsküdar Üniversitesi mütevelli heyeti başkanı Furkan Tarhan da hazır bulundu.
Ülkemizde daha iyi bir yüksek öğretim sistemine ulaşmak ve kamunun üzerindeki yükü hafifletmek için en büyük çabayı kendilerinin sarf etmeye hazır olduğunu ifade eden Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rifat Sarıcalıoğlu, vakıf yükseköğretim kurumlarının desteklenmesi durumunda Cumhuriyet’in 100. yılı olan 2023 yılında 45 milyar liralık yatırım büyüklüğüne ulaşacaklarını kaydetti.
Türkiye genelinde 62 üyelerinin bulunduğunu ifade eden Sarıcalıoğlu, ülkedeki tüm vakıf üniversitelerini aralarında görmek istediklerini söyledi. Gençlere devlet, özel, vakıf ayrımı yapmadan nasıl daha iyi bir eğitim verebiliriz i düşündüklerini kaydeden Sarıcalıoğlu, sistem ve kanunlardan ötürü bazı zorluklar yaşadıklarının da altını çizdi. Devlet üniversitelerinin kendi hızlarına ulaşamadıklarını belirten Başkan Sarıcalıoğlu, en büyük farklarının teknoloji ve yeniliklere çabuk adapte olmaları olduğunu söyledi.
Yüzde 30 olan Dünya vakıf üniversitesi öğrenci oranının ülkemizde yüzde 11 olduğunu vurgulayan Sarıcalıoğlu, 2023’te bu oranı yüzde 20 seviyelerine çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
Konuşmasında beyin göçüne de dikkat çeken Rifat Sarıcalıoğlu;
“Yüksek öğretim dünyada nereye gidiyor bunun takibi önemli. Dünyada dış ülkelere en fazla öğrenci gönderen 5’inci ülkeyiz. 65 bin öğrencimiz dışarıda eğitim alıyor. Yurtdışına öğrencilerimiz neden gidiyor bu araştırılmalı. Vakıf üniversiteleri olarak önümüzün açılmasını istiyoruz.” Dedi.
Vakıf Üniversiteleri Birliği üyelerinden Mustafa Aydın, Enver Yücel ve Necdet Doğan’ın da konuşma yaptığı programda basın mensuplarının sorularına da cevaplar verildi.