Prof. Dr. Omid Safi, Üsküdar Üniversitesi’ne geliyor

Prof. Dr. Omid Safi, Üsküdar Üniversitesi’ne geliyor

“Dost, İslam’a Hizmet Ödülü” sahibi, Duke Üniversitesi İslam Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Omid Safi, Üsküdar Üniversitesi’nde “Allah Aşkı: Mezheb-i Aşk" başlıklı bir konferans verecek. 11 Ekim Çarşamba günü düzenlenecek olan konferans, halka açık olarak gerçekleştirilecek.
 
Duke Üniversitesi İslam Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Omid Safi, Kerim Vakfının destekleriyle Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsün konuğu olarak Üsküdar Üniversitesi’ne geliyor.
 
Prof. Safi, Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü öğrencileri ile buluşacak

Prof. Safi, Duke Üniversitesi İslam Araştırmaları Merkezi ve Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü arasında akademik iş birliği imkânlarının değerlendirileceği resmi görüşmelerde bulunacak. Prof. Safi, ziyareti sırasında, 11 Ekim 2018 Perşembe günü saat 14.00'te Üsküdar Üniversitesi’nde "Allah Aşkı: Mezheb-i Aşk" başlıklı bir konferans verecek ve bu konularda çalışmakta olan enstitü öğrencileri ile bir araya gelecek.
 
Prof. Safi, “Dost, İslam’a Hizmet Ödülü” sahibi  

Florida’da dünyaya gelen İran asıllı Prof. Dr. Omid Safi, doktorasını Duke Üniversitesi’nde Din Sosyolojisi ve Antropoloji alanında tamamlamıştır. Omid Safi’nin araştırmaları Fars mistik edebiyatında (1000-1400) yılları arasındaki klasik döneme dayalıdır. Aynı dönemde din ve siyaset arasındaki ilişkilerle de ilgilenmesinden dolayı “Modernite Öncesi İrfan Siyaseti” başlıklı bir kitabı vardır. Bu konuyla alakası, Hz. Muhammed’in mistik bakış açısıyla anılmasını incelediği kitabının Türkçesi “Peygamberi Tanımak” adıyla Nefes Yayınları’ndan çıkmıştır. İslâmî reformun çağdaş sorunları ve İslâm’a getirilen yenilikçi yorumlar konularında “Yenilikçi Müslümanlar”, “İslâm’ın Sesleri: Değişimin Sesleri” ve “Amerikan İslâm’ını Anlamak Üzerine (Juliane Hammer ile birlikte yayınladığı)” adlı kitapları bulunmaktadır.
Aynı zamanda, “Dost, İslam’a Hizmet Ödülü” sahibi olan Prof. Safi, coğrafî olarak İran platosu, Orta Asya, Kuzey Hindistan ve Türkiye dâhil olmak üzere Farsçanın yüksek kültür olarak mevcudiyet gösterdiği her bölgeyle ilgilenmektedir. Çalışmalarının güncel olan kısımları daha küresel olup özellikle Birleşik Amerika Devletleri ve İran üzerine yoğunlaşmıştır.

Mezheb-i Aşk’ın ortaya çıkışı en coşkulu gelişmelerdendir”

Prof. Safi, son olarak, Üsküdar Üniversitesi’nde vereceği konferansla aynı adı taşıyan "Allah Aşkı: Mezheb-i Aşk" eserini yayımlamıştır. Prof. Safi, konuyu kendi sözleriyle şöyle değerlenmektedir: “Tasavvuf geleneğinde Mezheb-i Aşk denilen belirgin anlayışın ortaya çıkışı en coşkulu gelişmelerdendir. Bu gelişim öncesi Sufiler, aşkı; insana ve ilâhî olana hissedilen aşk olarak ayırmışlardı. Ancak, bu bakış açısıyla Ahmed Gazali’ye dek giden ve Ebû Sa’id Ebu’l-Hayr, Harakanî, Attar ve Mevlânâ’da zirveye erişen yeni bir farkındalık oluştu. Bu noktada sadece tek Aşk olduğu kavramı vardır ki, o da kâinatın yaratılmasına ve bu âlemde hayatın sürdürülmesine vesile olup, sonra da bizi geldiğimiz aslımıza geri götürecek olan İlâhî Varlığın bu diyara taşması olarak ifade edilir.”
Konferans halka açık olarak gerçekleştirilecek.
 
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)