Sağlık bilişimi ile düşük maliyet, nitelikli hizmet hedefleniyor

Davranış Bilimleri ve sağlık alanında Türkiye'nin ilk tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesi, “Sağlık Bilişimi Yüksek Lisans Programı” ile Türkiye’de yetiştirilen sağlık personelinin bilişim yetkinliklerini artırmayı hedefliyor. Alandaki dışa bağımlılığın da azaltılmasının amaçlandığı program ile katma değer üreten projelerin üretilmesi de hedefler arasında.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel Sağlık Bilişimi Yüksek Lisans Programı hakkında önemli bilgiler verdi.

Sağlık bilişimi ile düşük maliyet, nitelikli hizmet hedefleniyor

Düşük maliyet, yüksek nitelik ve kolay erişim amaçlanıyor

Artan ve yaşlanan dünya nüfusu ile birlikte ortaya çıkan sağlık taleplerinin artmasıyla, sağlık alanında dünya çapında dönüşüm yaşandığını belirten Ergüzel, “Özellikle son yıllarda gelişen medikal cihazlar, veri toplama ve veri analiz yöntemleri ile birlikte toplanan verinin klinik karar verme ve tedavi süreçlerine oldukça önemli katkısı bulunmaktadır. Medikal verinin gerek yüksek çözünürlüklü büyüklüğü, gerek içerdiği bilginin anlamlılığının ortaya konması gerekliliği, veri işleme ve analiz yöntemlerine olan ihtiyacı beraberinde getirmektedir. Sağlık Bilişimi Yüksek Lisans Programı temel olarak, yeni sağlık modellerinin ve düşük maliyetli, yüksek nitelikli sağlık hizmetine kolay erişim için gereken bilişim teknolojileri çözümlerinin sağlanması ile klinisyenlerin kanıt temelli ve kişiselleştirilmiş tıp yaklaşımlarını uygulamalarına destek veren uzmanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır” şeklinde konuştu.

Ülke ekonomisine katkıda bulunacak sistemler geliştirilecek

Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, Sağlık Bilişimi Yüksek Lisans Programı kapsamında öğrencilere, “yapay zekâ ve akıllı sistemler” başlığı altında dünyada yürütülmekte olan çalışmalar ile ilgili bilinç kazandırmayı hedeflediklerini belirtti. Ergüzel, ülke ekonomisine katkıda bulunacak modüler ve akıllı sistemler geliştirme süreçlerini başlatma ve yürütme, üniversite ve sanayi iş birlikleri için zemin hazırlama ve girişimci gençlere kuluçka merkezi, hızlandırıcılara yönlendirme ve akademik çalışmalar yapma süreçlerinde katkıda bulunacaklarını dile getirdi.

“Dışa bağımlılığı azaltmak programın nihai amaçlarından”

Sağlık Bilişimi Yüksek Lisans Programı ile ülkemizde yetiştirilen sağlık personelinin bilişim yetkinlikleri de artırılarak başta elektronik sağlık kayıtları ve standartları, teletıp ve mobil uygulamalar, hesaplamalı nörobilim, sağlık bilişiminde veri madenciliği, medikal veri analizi, karar destek sistemleri ve tanılama süreçleri alanlarında uzmanlar yetiştirilmesi ile sağlık personeline bilişim yetkinlikleri olan mühendisleri de dâhil etmeyi amaçladıklarını belirten Ergüzel, “Bu sayede alandaki dışa bağımlılığı azaltmak ve katma değer üreten projelere, araştırma geliştirme çalışmalarına katkıda bulunabilecek bu çalışmalara öncülük edebilecek insan kaynağını da yetiştirmek programın nihai amaçlarındandır” dedi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)