Üsküdar Üniversitesinde yapay zekâ ve robotik çalışmalar konuşuldu

Üsküdar Üniversitesinde yapay zekâ ve robotik çalışmalar konuşuldu

Üsküdar Üniversitesi, tercih ve tanıtım günleri kapsamında düzenlediği tercih buluşmalarının üçüncüsü gerçekleşti. Aday öğrenci ve velileri, alanlarında uzman akademisyenler ile bir araya gelerek bilgisayar mühendisliği alanındaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi oldu.
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Serhat Özekes ve Dr. Öğr.  Üyesi Ihab Elaff Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda Yapay Zekâ ve Robotik Çalışmaları konulu konferanslarını gerçekleştirdi.
Yapay zekânın gelişimi, temel dinamikler, yeni nesil robotlar ve programlar gibi konuların anlatıldığı konferansta, yakın geçmişte hayata geçirilmiş projelerden örnekler verilerek gelecekte gerçekleşmesi planlanan projelere değinildi.

Üsküdar Üniversitesinde yapay zekâ ve robotik çalışmalar konuşuldu 2

Öğrenme ve çalışmanın zekâya etkisi var mı?

Yapay zekânın tanımını yapmadan önce zekâ tanımının ve türlerine değinen Doç. Dr. Serhat Özekes, araştırmaların sonucunda alışmanın ve yeni bilgilere ulaşmanın, bu bilgileri kendi benliğimize yerleştirmenin zekâ üzerinde pozitif yönde bir katkısı olduğunu ortaya çıktığını aktardı. Özekes, yapay zekâ için, “İnsanın düşünme yapısını anlamak ve bunun benzerini ortaya çıkartarak bilgisayarın işlem yapmasını sağlamayı amaçlayan bir bilim dalıdır” dedi. Yapay zekânın, bilgi edinme ve bu edindiği bilgiye göre belirli bir algılama ve görme işlemleri sonrasında karar verme aşamalarını içerdiğini söyleyen Özekes, bunları benimseyen ve bunları yapabilen bilgisayar ürünlerinin ortaya konmasını amaçladığını söyledi.

Yapay zekâ yaklaşımları

Doç. Dr. Serhat Özekes, iki tür yapay zekâ yaklaşımı olduğunu, birinin zayıf yapay zekâ, diğerinin ise kuvvetli yapay zekâ yaklaşımı olduğunu belirtti. Özekes şunları söyledi: “Zayıf yapay zekâ yaklaşımında makinelerin hiçbir zaman insanlar gibi düşünerek zekice hareketler yapamayacağı öngörüsünden geliyor. Bu yaklaşıma göre makineler düşünemezler ancak yeterince doğru bir şekilde eğitilmeleri durumunda belirli bazı işlemleri çok iyi bir şekilde yapabilirler. Kuvvetli yapay zekâ yaklaşımında ise makinelerin düşünerek karar verebilecekleri, kendi kendilerine çevrelerinden öğrenebilecekleri ve kendi kendilerine insanlarla etkileşime girebilecekleri öngörülüyor.”
Yapay zekâ alanında çalışmalar yapan ünlü isimlerden de bahseden Doç. Dr. Serhat Özekes, devamında bu alanda geliştirilmiş uygulamaları ve robotları sunum içerisinde videolar ile örnekledi.

Üsküdar Üniversitesinde yapay zekâ ve robotik çalışmalar konuşuldu 3

“Bu alanı seçecek adayları zevkli bir iş hayatı bekliyor”

Üsküdar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği akademisyeni Dr. Öğr. Üyesi Ihab Elaff da “Gerçek bir dünya ürünü ortaya koymak düşünülenden oldukça zor bir mesele, gerçekten önemli olan bu” diyerek Üsküdar Üniversitesi olarak bu konuda yapılmış olan bazı çalışmaları katılımcılarla paylaştı.

Bu branşı seçecek olan öğrenci adaylarının onları oldukça zevkli bir iş hayatının beklediğine değinen Özekes ise tüm öğrenciler için başarı dileğinde bulundu.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)