“Türkiye ve Bangladeş bağları eskisi kadar kuvvetli olmalı”

“Türkiye ve Bangladeş bağları eskisi kadar kuvvetli olmalı”

Bangladeş Başkonsolosu Dr. Mohammad Monirul Islam, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk ve Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı’nı Merkez Yerleşkede ziyaret etti. Görüşmeye Üsküdar Üniversitesi Genel Sekreter Selçuk Uysaler ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Emre Üçsular da katıldı.

“Arakan sorunun altında yatan nedenler, araştırılmalı”

Bangladeş ve Türkiye tarihinin karşılaştırmalı olarak ele alınmasını, bu konuda sempozyum ve çalışmalar yürütülmesini talep eden Dr. Islam, Arakan sorunun altında yatan nedenlerin sosyolojik, tarihi, psikolojik ve uluslararası ilişkiler yönünden araştırılmasını ve seminerler düzenlenmesini talep etti.

“Türkiye ve Bangladeş bağları eskisi kadar kuvvetli olmalı” 2

“Türkiye ve Bangladeş’in bağları oldukça eskiye dayanır”

Bangladeş’in tarihinden ve kültürel yaşantısından bahsedilen toplantıda, Türkiye ve Bangladeş’in bağlarının aslında çok kuvvetli olduğu, tarihte birçok birliktelik ve karşılıklı yardımın söz konusu olduğu, özellikle Osmanlı döneminde bu bağların daha da kuvvetlendiği konuşuldu. Bu bağların önümüzdeki zaman dilimi içerisinde tekrar tazelenmesi gerektiğini söyleyen Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı; “kültürel benzerlik ve birlikteliğin yanında, iki toplum arasında ortak İslam kültürünün olması bu bağları daha da baskın kılıyor” dedi.

“Öğrencilere her şekilde yardımcı olmaya çalışıyoruz” 

Üsküdar Üniversitesinde eğitim gören Bangladeşli öğrencilerin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Muhsin Konuk, öğrencilere her şekilde yardım edilmeye çalışıldığının altını çizdi. Birçok bölümün de konuşulduğu toplantı da, Tasavvuf Enstitüsü’nden de söz edildi. Tasavvuf Enstitüsü’nün yaz eğitim programında, Kanada, Pakistan, Hindistan, Irak ve Japonya gibi birçok ülkeden katılımcıların olduğunu söyleyen Konuk, geçen hafta enstitünün kapanış programının yapıldığına değindi.

Savaşta yalnız değildik

Son olarak, Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı; “Türk tarihinin en zorlu günleri olarak adlandırdığımız İstiklal Harbi’nde bizlere her şekilde yardımcı olan Hint Müslümanlarına bir kez daha teşekkür ediyor ve onları rahmetle anıyorum” dedi.

Haber-Fotoğraf: Rubaşa Ergin

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)