Prof. Dr. Bruce Lawrence, Üsküdar Üniversitesi’nde konferans verdi

Prof. Dr. Bruce Lawrence, Üsküdar Üniversitesi’nde konferans verdi

İslam’ın ve Müslümanlığın doğru anlaşılması için yaptığı Kur’an-ı Kerim çalışmaları ile tanınan Duke Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bruce Lawrence, Üsküdar Üniversitesinde konferans verdi. 

“Dost İslam’a Hizmet Ödülü” sahibi Prof. Dr. Lawrence,  “Biyografi, Hafıza ve Lisan: 17. YY’da Kuzey Hindistan’da Kadiriyye” başlıklı konferansında Kuzey Hindistan’daki tarikatları ve tasavvuf anlayışını tarihsel gelişimleri çerçevesinde değerlendirdi. Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Cemalnur Sargut da Prof. Lawrence’ın Kuran’ı taşımak, yaşamak ve anlamak gerektiğini öğreten bir öğretmen olduğunu söyledi.  

Batı'daki Müslüman düşmanlığına karşı İslam’ın doğru anlaşılması için önemli çalışmalarda bulunan ve  “Kur’ân-ı Kerîm: Bir Biyografi” isimli eseriyle kendisine Kerim Vakfı ve TÜRKKAD tarafından 2012 yılında “DOST İslâm’a Hizmet Ödülü” takdim edilen Prof. Dr. Bruce Lawrence, Üsküdar Üniversitesinde bir konferans verdi.

Üsküdar Üniversitesi Altunizade Kampüsü Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleşen programda Prof. Dr. Bruce Lawrence, “Biyografi, Hafıza ve Lisan: 17. YY’da Kuzey Hindistan’da Kadiriyye” başlıklı konferansı ilgiyle takip edildi.

Prof. Dr. Bruce Lawrence, Üsküdar Üniversitesi’nde konferans verdi 2

Cemalnur Sargut: “İslam’a çok büyük hizmetlerde bulundu”

Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Cemalnur Sargut, açılış konuşmasında Prof. Dr. Bruce Lawrence’ın 18 yıllık kardeşi, arkadaşı ve dostu olduğunu belirterek “Kendisine dostum diyorum çünkü kendisinin İslam’a yaptığı hizmetlerden dolayı çok büyük hürmet ediyorum. Benim için Müslümanlıkta çok önemli olan iki özelliği kendisinin taşıdığına şahidim ve iman ediyorum. Birincsi hakiki Müslümanın çok önemli bir özelliği ondan emin olabildiğimiz kişidir. İkincisi yine peygambere ait olan çok önemli bir özellik olan vefa ismini Bruce Lawrence’ta görebilirsiniz. 18 yıl önce Amerika’da ilk dersine girdiğim profesördür. İslamın en önemli eserlerinden biri Fihi Ma Fih’inin herkesin anlayamayacağı bölümünü öğrencilerine anlatabiliyor. İzah edebiliyor, kabul ettirebiliyordu. Çok fazla etkilendim” dedi.

Cemalnur Sargut: “Kuran’ı taşımak ve yaşamak gerektiğini öğreten bir öğretmen”

Prof. Dr. Bruce Lawrence’in Kuran-ı Kerim’e verdiği değerin kendisini çok etkilediğini belirten Sargut, “Onun Kuran’la ilgili her anlattığı şeyin naçizane küçücük bilgimle arkasında oluşum, bu kadar doğru bir Kuran yorumcusu olmasından çok etkilenişim ve her gün beni şaşırtıyor. Bunu da söylemeliyim. Geçen gün bir öğrencim bir şey sormuş Bruce’a cevap muazzam; demiş ki ‘Senin Kuran’ın nerede? Bak benim Kuran’ım her an yanımda.’ İşte bunu bize öğreten bir öğretmen.
Kuran’ı taşımak gerektiğini, yine Kuran’ı yaşamak gerektiğini, Kuran’la hal etmek gerektiğini öğretti. Bir başka hadise de kendisi çok ağır bir kalp krizi geçiriyor. Hastaneye yatırılıyor.
Cangüzel kendini ziyarete gittiğinde başucundaki Kuran’ı gösteriyor ve ‘Ben bununla geldim hastaneye yattım diyor. İşte böyle bir öğretmenden, bu kadar güzel anlamış ve mücadele eden öğretmenden tasavvuf ve Kuran’la ilgili yorumları dinleyecekler” diye konuştu.
Prof. Dr. Bruce Lawrence, “Biyografi, Hafıza ve Lisan: 17. YY’da Kuzey Hindistan’da Kadiriyye” başlıklı konferansında bir süre yaşadığı Hindistan’daki tarikatlardan ve bunların tarihsel sürecinden bahsetti.
Hindistan’da tasavvuf anlayışını ele alan Prof. Dr. Bruce Lawrence, tarikatların içinde pekçok farklı görüş bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Bruce Lawrence, bir soru üzerine de Rufaiyye Tarikatı’nın Kuzey Hindistan’da etkili olamamasının temelinde Orta Asya korkusunun bulunduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Bruce Lawrence, Üsküdar Üniversitesi’nde konferans verdi 3

İslamofobi’ye karşı duruşu ile dikkat çekiyor

Prof. Dr. Bruce Lawrence, özellikle Batıda, İslam’ın ve Müslümanlığın doğru anlaşılması için yaptığı Kuran-ı Kerim çalışmaları ile tanınmaktadır. Şiddetin ‘dinî maskeleri’ olarak nitelediği çeşitli hareketleri, dini, tarihi ve politik açıdan konu aldığı çok sayıda kitap ve makale yayınlamıştır.

Şu an aynı zamanda, Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü yarı zamanlı Öğretim Üyesi olan Lawrence, 1941 yılında ABD’de, New Jersey’de doğmuş, Lisans eğitimini Princeton Üniversitesinde, yüksek lisansını Episcopal İlahiyat Fakültesi’nde, doktorasını ise Yale Üniversitesi Dinler Tarihi bölümünde yapmıştır. Duke Üniversitesinde 40 yılı aşkın süreyle İslam Tarihi konularında ve dünyanın pek çok üniversitesinde İslam araştırmaları alanında dersler vermiştir.

Lawrence ve Sargut, öte yandan Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ı ziyaret etti. Lawrence, Sargut ve beraberindekileri makamında kabul eden Tarhan heyet ile bir süre sohbet etti. Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Yayınlarından çıkan Prof. Dr. Ahmet Akgündüz'ün yazdığı "Tarhan Ailesinin Soyağacı (Şeceresi)" kitabını Lawrence hediye ederken, orjinal şeceriye de gösterdi.

Prof. Dr. Bruce Lawrence, Üsküdar Üniversitesi’nde konferans verdi 4


Fotoğraf: Mehmet Yaman
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)