Puana göre tercih yapan kaybediyor!
LYS sonuçlarının açıklanmasıyla beraber tercih maratonu başlayacak. Tercih konusunda dikkat edilmesi gereken pek çok noktaya dikkat çeken uzmanların önerilerine kulak verin: Sonuçları çok iyi okuyun. Ön lisans ve lisansta tercih yaparken puanları değil başarı sıralarını dikkate alın. 2017 ÖSYS Kılavuzunu mutlaka inceleyin.Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercihlere dair dikkat edilmesi gereken birçok madde olduğuna dikkat çekti.
Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, şu tavsiyelerde bulundu:
Sonuçları iyi okuyun!
“Öncelikle sonuçları çok iyi okumak gerekiyor. Adaylar sonuçlar açıklandığında YGS ve LYS ham puanlarını, ortaöğretim başarı puanlarını ve ortaöğretim başarı puanlarının eklenmiş olduğu yerleştirme puanlarını ve başarı sıralarını görebilecekler. Bu yıl meslek lisesi öğrencileri için Sınavsız Geçiş kaldırıldığından dolayı meslek lisesi öğrencileri ilgili YGS puanlarının ek puanlı yerleştirme puan ve başarı sıralarını da sonuç kâğıtlarında görebilecekler ve ek puanlarına göre tercihlerini oluşturacaklar.
Tüm aday öğrenciler için ilk kural; ön lisans tercihi yapacaklar için YGS’de ilgili puan türünde 150 barajını geçmek, yüksekokul lisans tercihi yapacaklar için YGS’de ilgili puan türünde 180 barajını geçmek, fakülte lisans tercihi yapacaklar için LYS’lerde ilgili puan türünde 180 barajını geçmek gerekir. Ham puan olarak bu kuralları sağlayan adaylar tercih yapma hakkına sahiptir.
Açık öğretim programlarına dikkat
Bu yıl yapılan değişiklikle açık öğretim programlarının da puan türleri değiştirildiğinden ön lisans ve lisans tercihlerinde seçmek istedikleri bölüme göre ilgili puan türünde barajı geçmeleri gerekmektedir.
Puanları değil, başarı sırasını dikkate alın
Tercihler, geçen yıl o bölüme veya programa en son yerleşen öğrencinin puanına ve başarı sırasına göre yapılmaktadır. Her yıl sınava giren öğrencilerin başarı durumları değişiklik gösterdiğinden dolayı hem ön lisans hem de lisans tercihlerini yaparken adayların puanlarını değil başarı sıralarını dikkate alarak tercih yapmaları daha sağlıklı olacaktır.
Başarı sırası barajına dikkat!
Mühendislik bölümlerini düşünen adayların ilgili puan türünde en düşük 240 bininci; Mimarlık düşünen adayların ilgili puan türünde en düşük 200 bininci, Tıp Fakültesi düşünen adayların ilgili puan türünde en düşük 40 bininci, Hukuk düşünen adayların ilgili puan türünde en düşük 150 bininci, öğretmenlik programı (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dahil) düşünen adayların ilgili puan türünde en düşük 240 bininci başarı sırasında yer almaları gerekmektedir.
ÖSYS Kılavuzunu mutlaka inceleyin
Adayların ÖSYM tarafından yayımlanan 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri gerekiyor. Geçen yıl kontenjanı dolmadığı için veya bu yıl yeni açıldığından puanları belli olmayan bölümleri yazmakta adaylar bir çekince görmemeliler. Puanı belli olmayan bölümlerle ilgili tercih yaparken aynı bölümün geçen yılki en son başarı sırasını dikkate alarak tercih listelerinde isteklerine göre uygun bir sıraya yazabilirler.
Tercihlerinizi istek sırasında oluşturun!
Tüm bu teknik detayları göz önüne alarak adayların öncelikle bir istek sırası yapmaları gerekir. Okumak istemedikleri, mutlu olacaklarını düşünmedikleri bölüm ve programları sadece puanları yettiği için yazmak yerine tercih listelerini mutlu olacakları bölümleri ve programları yazarak oluşturmaları gerekir.”
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)