Prof. Dr. Süleyman İrvan: “İnsan ticaretinin haberleştirilmesinde sorunlar var”

Prof. Dr. Süleyman İrvan: “İnsan ticaretinin haberleştirilmesinde sorunlar var”Avusturya'nın başkenti Viyana'da "İnsan Ticareti Suçuyla Mücadelede Medyanın Rolü" konulu çalıştaya katılan Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrvan, insan ticaretinin haberleştirilmesi konusunda sadece Türk medyasında değil diğer ülkelerde de benzer sorunlar olduğunu, gazetecilerin eğitimi noktasında bir ilerleme kaydedilmesi gerektiğini söyledi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da "İnsan Ticaretiyle Mücadele Aşama 2" projesi kapsamında Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından "İnsan Ticareti Suçuyla Mücadelede Medyanın Rolü" konulu çalıştay düzenlendi.
Türkiye'den Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan da çalıştaya katıldı.

AA'ya değerlendirmelerde bulunan, etkinliğin ilgiyi soruna çekme ve ülkeler arasındaki bilgi paylaşımı açısından faydalı olduğunu söyleyen Prof. Dr. İrvan, insan ticareti konusunda çalıştaya katılan her ülkenin benzer sorunlar yaşadığını görme imkânı bulduklarını kaydetti. İrvan, "İnsan ticaretinin haberleştirilmesi konusunda sadece Türk medyasında değil diğer ülkelerde de benzer sorunlar var. Gazetecilerin eğitimi noktasında bir ilerleme kaydedilmesi gerekiyor." dedi.

Kötü haberciliği eleştirirken, iyi haberciliğin ise ödüllendirilmediğinin altını çizen Prof. Dr. İrvan, "İyi çalışmaların da ödüllendirilmesi ve teşvik edilmesi lazım." dedi.

Gazetecilerin tek ilgi konusunun insan ticareti olmadığını, her gün farklı konularda haberler yaptıklarını da belirten İrvan, "Gazetecilerden uzman olmasını bekleyemeyiz ama doğru uzmanlarla konuşmasını, sorunları doğru teşhis etmesini bekleyebiliriz." diye konuştu.
İrvan, bunun için gazetecileri eğitici materyaller hazırlanması gerektiğini söyledi.

Çalıştaya Türkiye'nin yanı sıra Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Moldova ve Pakistan'dan da temsilciler katılıyor.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)