Üsküdar Üniversitesinden dünya bilimine yön verecek araştırma

Üsküdar Üniversitesinden dünya bilimine yön verecek araştırma

Üsküdar Üniversitesi akademisyenleri Yrd. Doç. Dr. Murat Demirer, Doç. Dr. Barış Metin ve Doç. Dr. Cumhur Taş tarafından yapılan bir çalışmada, entropi ve termodinamik ilişkilerini, duygu ve durum bozuklarında (bipolar ve major depresyon) nasıl bir değişikliğe yol açtığını açıklamak için bir biyogösterge (biomarker) oluşturdu. Üsküdar Üniversitesi ve NPİstanbul Hastanesi işbirliğiyle yapılan araştırma çalışması, bilim dünyası için önemli bulgular içeriyor.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın öncülüğünde dünyada ilk kez yapılan bir araştırmaya imza atan, beyni termodinamik yani ısı üreten bir makina olarak ele alan Yrd. Doç. Dr. Murat Demirer, ısı artışıyla beyindeki faz-genlik bağlantısı üzerindeki bilgi akışının, çok kanallı beynin elektriksel aktivitesinin (EEG) üzerinden, duygu ve durum bozukları üzerinde nasıl bir etki yaptığını araştırdı. Araştırmaya Üsküdar Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Barış Metin ve Doç. Dr. Cumhur Taş da klinik araştırma desteği verdi. Bu çalışma bilinen QEEG çalışmalarına dahil edilen bir araştırma olacak.

Amerika’dan ödül aldı

Bipolar ve depresyon konusu üzerinde yapılan biyogösterge çalışmasının sonuçları Amerika'daki Arkansas Üniversitesi'nde bilim dünyasına sunuldu. Tüm akademisyenlerin beğenisini kazanan araştırma, University of Arkansas tarafından ödüle layık görüldü ve araştırmayı yapan Biyomedikal Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Murat Demirer'e bir ödül sertifikası takdim edildi.

Bipolar ve depresyondaki fark ortaya konuldu

Araştırma, beyindeki bilgi akışıyla sıcaklık arasındaki ilişkiyi gözlemledi ve beynin elektriksel aktivitesi EEG üzerindeki yansımasını matematiksel olarak araştırdı. Çalışmanın sonucunda normal bireylerle, bipolar ve depresyon hastası bireyler arasındaki temel fark ortaya çıkarıldı.

Üsküdar Üniversitesinden dünya bilimine yön verecek araştırma 2
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)