Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinin TÜBİTAK başarısı

Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinin TÜBİTAK başarısı
Bilime ve teknolojiye yaptığı yatırımlarıyla dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi çalışmalarının meyvesini toplamaya devam ediyor. Lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin insana dair yaptığı çok özel araştırmalar, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye layık görüldü. Toplam beş Üsküdar Üniversiteli, TÜBİTAK bursunu almaya hak kazandı.

Kefir yaşlanmaya geciktiriyor mu?

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencisi Hatice Kübra Gökalp’ın kefir üzerinde yaptığı çalışmalar sona erdiğinde, kefirin bilişsel fonksiyonlar, hafıza ve öğrenme üzerindeki etkisi ortaya çıkacak. Laboratuvar ortamında deney hayvanlarına doğal yaşlanma modeli oluşturan Hatice Kübra Gökalp, kefirin antioksidan etkisi ve beynin yaşlanmasıyla ilgili araştırmalarını uzun zamandır sürdürüyor.

Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinin TÜBİTAK başarısı 2

Alkol ve enerji içeceğinin birlikte kullanımı zararlı mı?

Sağlık Bilimleri Enstitüsü Nörobilim Yüksek Lisans Programı öğrencisi Tayfun Gözler’in alkol ve enerji içecekleri kombinasyonu üzerine yaptığı çalışmalar, Dünya’da ilk kez alkol ve enerji içecekleri kombinasyonun epilepsi üzerindeki etkisini ortaya çıkaracak. Son dönemde alkol ve enerji içeceğinin birlikte tüketimi artmış ve çeşitli sağlık sorunlarına sebep olduğu iddia edilmişti. Gözler araştırması, epilepsi üzerindeki iddiaları gerçeğe kavuşturacak.

Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinin TÜBİTAK başarısı 3

Çevrenin öğrenmeye pozitif etkisi var mı?

Zenginleştirilmiş çevrenin; yaşlanmaya bağlı hastalıklarda ortaya çıkan öğrenme, bellek ve psikiyatrik bozukluklar üzerindeki etkisini araştıran Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Kevser Bayrak'ın projesi de bilişsel ve davranışsal işlevlerdeki değişiklikleri ortaya çıkarmayı hedefliyor.

Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinin TÜBİTAK başarısı 4

Zika virüsüne karşı büyük adım

Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mesut Karahan ve Biyomühendislik Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Fulya Çalman’nın tüm Dünya’da görülen zika virüsüne karşı aşı prototipi geliştiren projesi TÜBİTAK'tan onay aldı. Bu çalışma, zika aşısı üretimi için model olabilecek bir araştırma olarak değerlendiriliyor.


Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinin TÜBİTAK başarısı 5

Kafein bağımlılığı tedavi edilebilir mi?

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Fatmanur Akpunar'ın kafein bağımlılığını agmatinle tedavi edilmesi çalışması birçok bağımlılığın tedavisine ışık tutabilecek bir proje olarak çok büyük önem arz ediyor. Erkek ve dişi fareler üzerinde farklı dozlarda kafein bağımlılığı modeli oluşturan Akpunar, agmatinle bağımlılığın etkileri en aza indirmeyi hedefliyor.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)