Doktorlar hata yapar mı? Yapsa da itiraf eder mi?
Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesi ortaklaşa düzenlediği bilimsel eğitim toplantısında bu hafta çok önemli bir konuyu masaya yatırdı. Doktorlar hata yapar mı? Yapsalar dahi hatalarını itiraf eder mi, etmeli mi?
Hatalarıyla yüzleşmeli mi? Ülkemizde bu hatalar konuşulabiliyor mu? Bu ve benzeri daha birçok soruya bilimsel eğitim toplantısında cevap arandı.
Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesi’nin ortaklaşa düzenlediği Bilimsel Eğitim Toplantıları devam ediyor. Her hafta farklı bir konunun bilimsel veriler ışığında tartışılıp, ele alındığı akademik toplantılarda bu hafta “Doktorlar hata yapar mı?” konusu ele alındı.
- Doktorlar hata yapar mı?
- Yaptıkları hataları itiraf ederler mi?
- Bu hatalar itiraf edilmeli mi?
- Edilse dahi bu hangi ortam ve şartlarda olmalı?
- Doktorların hataları ülkemizde yeterince konuşulabiliyor mu?
- Kendini savunma hakkı hatayı yapan hekime veriliyor mu? …vs. daha birçok soruyu akademisyenler birbirine sordu, cevaplar aradı.
PROF. DR. TANRIDAĞ:
HEKİME HATASINI KABUL ETTİRMEK ZOR
Zaman zaman özeleştirinin yapıldığı toplantıda NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ bir doktora yanlış yaptığını itiraf ettirmenin, hata yaptıkları halde bunu kabul etmesinin zor olduğunu söyledi.
Doktorların başarı öykülerine ihtiyaç duyduğunu ifade eden Tanrıdağ, bunun Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk yüz nakli operasyonuyla da ortaya çıktığını kaydetti. Kanada gibi bazı ülkelerde hata yapan doktora karşı sistemin yaptırımlarının ağır olduğunu vurgulayan Tanrıdağ, doktora hatayı neden yaptığını savunma hakkının verilmesi gerektiğinin de altını çizdi.
Tanrıdağ;
Bakıyorsunuz ki sistem hatayı kabul etmiyor. Bu yanlış. Doktorlar hatalarıyla yüzleşmeli, gerektiğinde bir araya gelerek bunu tartışabilmeli” dedi.
REKTÖR TARHAN:
DOKTORUN HATASINI TOPRAK ÖRTER
Toplantıda söz alan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise doktorun hata yapmak gibi bir lüksünün olmadığını, çok hassas davranması gerektiğini söyledi. Tarhan;
“Doktor yüzde 1 hata yapar gibi bir inanış var. Bu çok yanlış. Doktor için yüzde birlik oran sorun olmayabilir ancak o yüzde bire maruz kalan kişinin hayatı yüzde yüz olumsuz etkilenebilir. Öyle ki bir kullanım vardır çok isabetli ve yerinde. Aşçının hatasını maydanoz, terzinin hatasını ütü doktorun hatasını ise toprak örter. Dikkat etmek gerekiyor.” Dedi.
Her doktorun hata yapabileceğini kabul etmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Nesrin Dilbaz ise;
“Ne kadar çok hasta görüyorsanız risk o kadar artıyor. Yasal düzenlemeler hata yapan doktorun hatayı kasti mi yaptı ya da ne hata da ihmal ne kadar bunlara bakılarak işlem yapılmalı” dedi.