Engelleri kaldıran Üsküdarlılar...

Engelleri kaldıran Üsküdarlılar...

Üsküdar Üniversitesi Engelsiz Yaşam Kulübü, Dünya Engelliler Günü kapsamında "Engelleri Kaldır" adıyla düzenlediği panelde, engellilerin hayatını ve yaşadığı sorunları ele aldı. Üsküdar Üniversite'sinde okuyan bedensel engelli öğrencilerin yer aldığı panel, akademisyenler ve öğrencilerden büyük ilgi gördü.

Organizasyonda söz alan Üsküdar Üniversitesi psikoloji bölümü öğrencisi Sultan Karapolat ve Fatih Bayer ile gazetecilik bölümü öğrencisi Sariye Nur Dönmez panel boyunca ortak mesajlar verdi ve tüm engellilerin sesi oldu. Bedensel engelleri dışında diğer insanlardan hiç bir farkları olmadığını özellikle vurgulayan öğrenciler, herkes gibi normal eğitim süreçlerinden geçtiklerini, spor yaptıklarını hatta uluslararası müsabakalarda çok sayıda başarı elde ettiklerinin altını çizdi.

Engelleri kaldıran Üsküdarlılar... 2En azından sarı çizgiler ihlal edilmesin!

Panel boyunca yaşadıkları sıkıntıları ve beklentilerini diğer engelli arkadaşları adına da dillendiren Bayer; "Ne yazık ki ülkemizde engelli hakları ihlal ediliyor. Bizim için en büyük ihtiyaç erişilebilirlik. Hayatımızın daha da kolaylaştırılması gerekirken, daha da zor hale getiriliyor. En azından sarı çizgilerimiz ihlal edilmesin, engelliler için ayrılan alanlara başka araçlar park etmesin." dedi.

Yardıma değil anlaşılmaya muhtacız

Sariye Nur Dönmez ise, engellilerin psikolojisine değindi ve kendilerine acıyan gözlerle bakılmaması istedi. Yardıma değil anlaşılmaya muhtacız, acınmak değil anlaşılmak istiyoruz sloganını dile getiren Dönmez, en büyük hayalinin okulunu bitirdikten sonra araştırmacı gazeteci olmak olduğunu dile getirdi ve bunu yapmak için hiçbir engelim yok dedi. Sönmez, kendilerine karşı olan önyargının engellilerinin psikolojisini olumsuz yönde etkilediği söyledi.

Mesleki eğitim hayata kazandırıyor

Rehabilitasyon merkezlerinden verilen mesleki eğitimlere dikkat çeken Sultan Karapolat da bu merkezlerdeki eğitim faaliyetlerinin çok etkili olduğunu, süreci başarıyla tamamlayan engellilerin birçok branşta işler bulduğunu belirtti. Bedensel engelli öğrencilerin ortak talebi, rehabilitasyon merkezlerinin ve özel okulların sadece İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde değil Anadolu'da da yaygınlaşması oldu.
Üsküdar Üniversitesi Engelsiz Yaşam Kulübü üyeleri de engelliler konusunda farkındalık yaratmak için yeni projelere hazırlandıklarını kaydetti.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)