Prof. Dr. Tayfun Uzbay: “Bağımlılığın en önemli risk faktörü gençlik”

Prof. Dr. Tayfun Uzbay: “Bağımlılığın en önemli risk faktörü gençlik”

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı, Türk Eczacılar Birliği Eczacılık Akademisi Başkanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, madde bağımlılığında en önemli risk grubunun gençler olduğunu hatırlatarak aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı, Türk Eczacılar Birliği Eczacılık Akademisi Başkanı Prof. Dr. İsmail Tayfun Uzbay, Muğla Valiliği ve 32. Bölge Muğla Eczacılar Odası tarafından düzenlenen ‘Tüm yönleriyle madde bağımlılığı ve bonzai' isimli konferansa katıldı.

Bağımlılığın en önemli risk faktörünün gençlik olduğuna dikkat çeken Uzbay, tüm hastalıklarda olduğu gibi madde bağımlısı olma riskini artıran çeşitli etkenler söz konusu olduğunu söyledi. Uzbay konuşmasında şu değerlendirmelerde bulundu:
“Nasıl aşırı kalorik beslenme, obez olma, yüksek kolesterol, az egzersiz yapma ve yaşlılık kalp ve damar hastalıkları için bir risk faktörü ise doğuştan gelen, çevresel faktörlerden kaynaklanan veya yaşam tarzı ile ilişkili olan bazı faktörler de madde kötüye kullanımı veya bağımlılığına önemli ölçüde katkıda bulunur ve bu hastalığa yakalanma riskini artırır. Kanserin en önemli risk faktörü sigara olurken madde bağımlılığının da en önemli risk faktörü gençliktir. Ergenlik dönemi gençlerin cinsiyetlerinin belirlenmesine yönelik hormonal faaliyetlerin en yoğun olduğu dönemdir. Hormonal aktivitedeki aşırı artış ve vücuttaki fiziksel değişiklikler ile buna beynin tepkisi bu dönemi adaptasyonu güç ve risk almaya yatkın bir dönem haline getirmektedir. Bu dönemde gençlerin duygu durumunda ortaya çıkan değişiklikler genellikle tepkisel olmayı ve risk almaya yatkınlığı destekler."


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)