Üsküdar Üniversitesi AR-GE ve İnovasyon Zirvesi’nde takdir topladı.

Üsküdar Üniversitesi AR-GE ve İnovasyon Zirvesi’nde takdir topladı.

“Beynini Çalıştır, Kendini Yenile” sloganıyla Üsküdar Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri tarafından hayata geçirilen ve Türkiye’nin ilk bilişsel onarım projesi olma özelliğini taşıyan “Reha-Bil Projesi” AR-GE ve İnovasyon Zirvesi’ne katılan en dikkat çeken çalışmalarından biri oldu.

Üsküdar Üniversitesi Psikiyatri ve Nörobilim Uzmanı Doç. Dr. Cumhur Taş tarafından sunumu yapılan Reha-Bil Projesi; dikkat dağınıklığı, unutkanlık ve muhakeme bozukluğu gibi sorunlara yönelik farkındalık oluşturmayı ve bu sorunları yaşayan bireyleri rehabilitasyon yöntemlerinden yararlandırmayı hedefliyor. Proje kapsamında 100 liseli gence ve 400 yetişkin bireye rehabilitasyon desteği verildi.
Toplumsal sorumluluk doğrultusunda çok sayıda çalışma yürüten Üsküdar Üniversitesi bu projeyle İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen 1. ARGE ve İnovasyon Zirvesi’ne katıldı. Katılımcılara uygulamaların da yapıldığı zirveye Üsküdar Üniversitesi damgasını vuran kurumlardan biri oldu.

Hedef bilişsel bozulmayı en aza indirmek

Zirvede projeyle ilgili detaylı bilgiler veren Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Ar-Ge Koordinatörü Doç. Dr. Cumhur Taş akademik literatürde “bilişsel bozulma” olarak tanımlanan dikkat dağınıklığı, unutkanlık ve muhakeme bozukluğu gibi sorunların, etkilenen tüm bireylerin yaşam kalitesini bozarak, kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü, gençlerin akademik başarısını olumsuz etkilediğini belirtti.
Üsküdar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Barış Metin’in de bulunduğu Katılımcıların ilgi gösterdiği projeye ilişkin Cumhur Taş;

“Projemizin temel hedefi bu sorunlara yönelik farkındalık oluşturmak ve AR-GE çalışmaları barındıran yenilikçi bir rehabilitasyon programı ile bilişsel sorunlar yaşayan bireylerin yenilikçi bilişsel rehabilitasyon yöntemlerinden yararlanmalarını sağlamak. Aynı şekilde sağlıklı yaşlanmanın da önünde büyük bir engel olan bilişsel bozukluklar, yine psikiyatrik ve nörolojik hastalıkların da belirtisi sayılabilir. Bu sorunların ortaya çıkması kişilerin iletişim yetilerini bozarak sosyal işlevselliğini düşürürken, mesleki işlevselliğini de bozabilmektedir. Bu projenin başarılı bir şekilde tamamlanması sonucunda ülkemizdeki fizyolojik yaşlanma ve farklı hastalıklardan muzdarip bireylerin bilişsel zayıflıklarında bir düzelme görülmesi ve kişilerin yaşam kalitelerini artırması öngörülmektedir.” dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)