Prof.Dr. Öke: “Nazlı Hilal bana insan olmayı öğretti”

Prof.Dr. Öke: “Nazlı Hilal bana insan olmayı öğretti”Down sendromlu çocuklar için yaptığı çalışmaları, örnek yaşamı, engelli gruplara duyarlılığı ve hassasiyeti, diğergamlık ve yaptığı farkındalık çalışmaları dolayısıyla Prof. Dr. Mim Kemal Öke, Üsküdar Üniversitesi Jürisi tarafından Yüksek İnsani Değer Ödülü’ne layık görüldü. Ödül töreninde konuşan Prof.Dr. Öke, “Kızım Nazlı Hilal bana şunu öğretti: Aslında engellilere bakış açısı ve onlar için yapılanlar asıl medeniyet ölçüsüdür” dedi.

Üsküdar Üniversitesi, toplumu, doğayı, evreni düşünen, yaşamı ile örnek olan ve ilham veren kişilere bu yıl ilk kez Yüksek İnsani Değerler Ödülleri verdi.

Üsküdar Üniversitesi bu yıl ilk defa “Yüksek İnsani Değerler Ödülleri”ni verdi. Üsküdar Üniversitesi Akademik Kadrodan oluşan jürinin ; “Adalet, Şefkat ve Merhamet, Dürüstlük, Şeffaflık, Cesaret, Empati ve Sorumluluk, Güven ve Sadakat, Utanma, Alçakgönüllülük, Yardımlaşma, Helalleşme, Selamlaşma, İçtenlik, Bağışlama, Cömertlik, Fedakarlık, Minnettarlık, Çoğulculuk, Katılımcılık, Özgürlükçülük, Hesap Verebilirlik, Uzlaşmacılık, Yenilikçilik, Vefa” şeklinde 24 altın değer kapsamında belirlediği 6 kişi – kurum ödüllerini aldı.

Prof. Dr. Mim Kemal Öke de down sendromlu çocuklar için yaptığı çalışmalar ve örnek yaşamıyla ödül aldı. Öke’ye engelli gruplara duyarlılığı ve hassasiyeti, diğergamlık ve yaptığı farkındalık çalışmaları dolayısıyla Üsküdar Üniversitesi Jürisi tarafından Yüksek İnsani Değer Ödülü verildi.Prof.Dr. Öke: “Nazlı Hilal bana insan olmayı öğretti” 2

Türkiye’de en genç yaşta profesörlük unvanı alan Prof.Dr. Öke, başarılı bir akademisyen olmasına rağmen kariyerini ikinci planda tutan fedakâr bir baba olarak tanınıyor. 1991 yılında down sendromlu kızı Nazlı’nın doğumuyla kendini kızına ve engelli gençlerin eğitimine adayan Prof.Dr. Öke, kızıyla beraber Türk sanat ve tasavvuf musikisi korolarına katılıyor ve binicilik sporu yapıyor.

Engelli bireylere ritim ve dans (folklor) dersleri veren Prof.Dr. Mim Kemal Öke’nin Down Sendromu konusunda yaptığı araştırmaları ve deneyimleri içeren ailelere yönelik “47. Kromozom” isimli bir el kitabı da bulunuyor. Engelli gruplara gösterdiği hassasiyet ve gönüllü müzik-bilim eğitmenliği için yaptığı çalışmalar ve örnek yaşamı nedeniyle şefkat ve merhamet, alçakgönüllülük, fedakârlık ve içtenlik değerleri kapsamında ödüle layık görüldü.

Prof. Dr. Öke: “Nazlı Hilal bana insan olmayı öğretti”

Prof.Dr. Öke’ye ödülünü Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Zelka ve Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mithat Baydur verdi. Prof.Dr. Mim Kemal Öke, törende yaptığı konuşmasında Türkiye’nin en genç profesörlük unvanını aldığı 1991 yılında kızı Nazlı Hilal’in de dünyaya geldiğini belirterek “O yıl baba okuluna başladığım yıldır. Nazlı Hilal bana her şeyi öğretmiştir. O bana insan olmayı, sevgiyi öğretmiştir. Ben Nazlı gibilerin sözcüsü oldum. İleri olmanın ölçüsü kullandığımız akıllı telefonlar mıdır, internete giriş hızı mıdır? Nazlı Hilal bir gün ortaya çıktı ve bana şunu öğretti: Aslında engellilere bakış açısı ve aslında onlar için yapılanlar asıl medeniyet ölçüsüdür. Engelli bireylerin sözcüsü olarak ve bunun ötesinde de müzik terapiyi yaymaya çalışıyoruz. Ben bu ödülü aslında Nazlı Hilal adına alıyorum ve gizli kahramanım eşime götüreceğim. Nazlı Hilal bana hep öğretmen olmak istediğini söyler. Bu mümkün değil belki ama o bir profesörün öğretmeni oldu” dedi.

Fotoğraf: Furkan Bayezit

 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)