Şizofreniye nörobiyolojik bakış ile kişiselleştirilmiş tedaviyi kaleme aldılar

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.12618

Üsküdar Üniversitesi araştırmacılarının uluslararası bilimsel çalışmalara katkısı sürüyor. Daha önce “Stress Related Disorders” başlıklı kitaba katkı sunan Üsküdarlı araştırmacılar şimdi de “Schizophrenia - Recent Advances and Patient-Centered Treatment Perspectives” isimli kitaba önemli katkı sunuyor. IntechOpen Yayınlarından literatüre kazandırılan çalışmada Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve beraberindeki araştırmacılar şizofreniyi nörobiyolojik bakış açısıyla ele alarak kişiye özel tedavi yaklaşımlarını çeşitli açılardan inceliyor.  

IntechOpen Yayınevi’nin daveti üzerine Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve beraberindeki araştırma ekibi bu kez de “Schizophrenia - Recent Advances and Patient-Centered Treatment Perspectives” adlı 7 bölümden oluşan kitaba “Neurobiological Perspective and Personalized Treatment in Schizophrenia” başlıklı bölüm ile katkı sundu. 

Web of Science Book Citation Index’de taranan “Schizophrenia - Recent Advances and Patient-Centered Treatment Perspectives” başlıklı kitap, şizofreniyi semptomlarıyla anlamayı hedefliyor. 

Şizofreniyi semptomları aracılığıyla anlama yolculuğu…

Depresyon, Otizm ve Şizofreni alanındaki öncü çalışmalarıyla Dr. Jane Yip’in (Newcastle University) editörlüğündeki kitap, yeni nesil araştırmacılar, klinisyenler ve profesyoneller için en son heyecan verici bulgularını bir araya getiriyor. 7 bölümden oluşan kitap bölümüne şizofreniyi semptomları aracılığıyla anlama yolculuğunda tanı, epidemiyoloji, etki mekanizmaları, beyin görüntüleme, psikofarmakoloji, psiko-davranışsal müdahale, sosyal içerme, toplum bakımı, sosyal eylem, çeşitlilik ve kapsayıcılık, yeni terapötikleri kapsıyor. 

Üsküdarlı akademisyenlerden literatüre önemli katkı…

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın “Personalized Medicine of Schizophrenia” başlıklı çalışmasıyla katkı sunduğu kitap bölümüne, Prof. Dr. Nesrin Dilbaz “Comorbide Schizophrenia in Addiction”,  Prof. Dr. Güner Ulak “Psycopharmacology of Schizophrenia”, Dr. Yeşim Özdemir “The Genetic and Epigenetics of Schizophrenia”, Dr. Firdevs Seyfe Şen ve Yelda İbadi “Multimodal Neuroimaging in Schizophrenia”, Doç. Dr. Türker Ergüzel ise “In Silico Applications in Schizophrenia & Future Perspectives” başlıklı araştırmaları ile katkı sağlıyor.

Şizofreni tanısı ve tedavisinde kişiye özel tedavi sunuyor…

Şizofreniyi nörobiyolojik bakış açısıyla ele alarak kişiye özel tedavi yaklaşımlarını çeşitli açılardan inceleyen çalışma şizofreni tanı ve tedavisinde kişiye özel tedavi sunarken, ilaç kullanımına ek olarak, psikofarmakolojisi ve antipsikotiklerin etki mekanizması da ele alınıyor. Detaylı genetik ve epigenetik çalışamlar ile birlikte güncel hesaplamalı yöntemlerden derin öğrenme yöntemlerinin şizofreni spesifik biyomarker çıkartma süreçleri ve metaverse’ nin yıkıcı etkisini kapsayan in silico uygulama ve hesaplamalı yaklaşımların ele alındığı eser okuyucularla buluşuyor. 

IntechOpen Yayınevi’nden bilim camiasıyla buluşan çalışmaya Tarhan ve beraberindeki araştırmacılar daha önce de “Stress Related Disorders” başlıklı 11 bölümden oluşan kitaba “New Diagnosis and Treatment Approaches to Post-Traumatic Stress Disorder” başlıklı bölümle katkı sağlamıştı.

Eser, 2 ay içerisinde 1000’e yakın kişi tarafından indirilmişti. 

Muhabir: Eda Nur Keçeci / ÜHA 

Fotoğraf: Sevde Korkut / ÜHA 

Fotoğraf: Elifnur Öztürk / ÜHA

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)