Yıkıcı depremin ardından ‘Afet Hemşireliği’ ele alındı
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve NP İstanbul Hastanesi öncülüğünde ‘Hemşirelik Haftası Etkinliği’ düzenlendi. Üniversite Kültürü dersi kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte ‘Afet Hemşireliği’ konusu ele alındı. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Koçak, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selma Doğan açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.
“Biz önce insanız, sonra hekimiz, sonra sağlıkçıyız”
Sağlık Yerleşkesi İbni Sina Oditoryumunda gerçekleştirilen programda afet öncesi risk yönetiminin önemini vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Öncelikle, yaşanan 6 Şubat asrın afetinin hemen ardından proaktif olup, bu konuyu bir eğitim malzemesine, hemşirelik haftasında gündeme getirdikleri için Hemşirelik Bölüm Başkanlığına teşekkür ederim. Destekleri için Türkiye Hemşirelik Derneği’ne yine çok teşekkür ederim, sayın başkanımızın burada olması bizi çok sevindirdi. Afet, müdahalede çok önemli. Biz önce insanız, sonra hekimiz, sonra sağlıkçıyız, bunu unutmamak gerekiyor. Muhakkak insani unsurları, göz ardı etmeden müdahale edebilmek ve travma psikolojisi ile ilgili, muhakkak bir ön bilgi sahibi olmak gerekiyor. Travmada yahut afet olaylarında afet müdahalesinde en önemli şey, afet öncesi risk yönetiminin yapılması. Afet öncesi yapılmadığı zaman ani kararlar ile, günübirlik tepkiler ile olay yönetilmeye çalışılıyor. Halbuki önceden hazırlık yapılır, kriz planı yapılır, ondan sonra müdahale edilir.” ifadelerini kullandı.
“Zihinsel dönüşüm olmadan, afet yönetimi olmaz”
Afet ile ilgili ön yargıların kırılması gerektiğini vurgulayan Tarhan; “Afet yönetimini öğrenmek için, afet hazırlığı ile ilgili muhakkak bir ön bilgi, risk yönetiminin çalışılması, bilinmesi ve bunun ile ilgili hazırlık yapılması gerekir. Hazırlık yapılan krizler çabuk atlatılır. Ne zaman ne tepki vereceğini kişi önceden bildiği için, kriz yönetimi ve afet yönetimi daha sağlıklı oluyor. Afet yönetimi de muhakkak zihinsel bir şeydir. Zihinsel dönüşüm olmadan, afet yönetimi olmaz. Afet ile ilgili kafamızda ön yargıları, korkuları muhakkak düzeltmemiz, bunun ile ilgili kendimizi, zihinsel olarak hazırlamamız önemli.” şeklinde konuştu.
“Kriz yönetiminin iyi yapılması lazım”
Afet Hemşireliği etkinliğinin önemine değinen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Koçak; “Güncel bir konuyu gündeme aldığınız için teşekkür ederim ve faydalı olacağını ümit ediyorum. Direkt hastayla muhatap olan meslek grubu hasta psikolojisini ve ilk yardımı iyi bilmesi gerekiyor. Diğer bir ifadeyle kriz yönetimini çok iyi yapması lazım. Doğal afetlerdeki ilk yardım, yardımdan sonraki süreçlerle ilk muhatap olan sizlersiniz doktorlar, hemşireler, sağlık çalışanları. Eğer bu durum iyi yönetilmezse problemlerin çıkacağı kesin. Eğer siz kendinizi donanımlı hissediyorsanız eminim ki verdiğiniz hizmetin sonucu da çok iyi olacaktır.” ifadelerini kullandı
“Bir insanın kökünü asla kaybetmemesi gerekiyor”
Sağlık alanının ekip işi olduğuna değinen Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin; “Bizim ülkemiz coğrafi alanıyla ilgili olarak gerek deprem, yangın, don olayları gerek de bazı toplumsal olaylarla çok karşılaşmaya, bir arada olmaya uygun bir ülke. Toplumlarda asla yıkılmaması gereken binalar vardır. Hastaneler, okullar, devlet kuruluşları onlar insanların sığınma alanlarıdır. Eğer bizler buralara uygun yatırımları, uygun alt yapıları oluşturmazsak en son 50 bin canımızı kaybettik. Demek ki biz bu işi hala kafamızda, gönlümüzde yeterince oturtturamamışız. Bir insanın kökünü asla kaybetmemesi gerekiyor. Bu güncel çalışma içerisinde bizler üzerimize düşen görevleri çok iyi yapmamız gerekiyor. Organizasyonumuzu çok iyi yapmamız gerekiyor. Umarım bu bizim toplum olarak almamız gereken en önemli derslerden biri olur. Sağlıkçılık bir ekip işi. Hani derler ya bazı konularda sağlıkçıların hakkı ödenmez gerçekten ödenmez.” dedi.
“Afet hemşireliğine öncelik verilmesi gerektiğini düşündük”
Açılış konuşmaları kapsamında kürsüye gelen ve depremin yıkıcı etkilerinden bahseden Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selma Doğan ise; “Bu yıl özellikle yaşadığımız deprem felaketinden sonra ve diğer yaşanmış olan felaketleri değerlendirerek afet hemşireliği konusuna öncelik vermemiz gerektiğini düşündük. Afet ülkesi olduğumuzu söylemek yanlış olmaz. Ülke olarak zor dönemlerden geçmekteyiz. Özellikle son 3 ay içerisinde yaşamış olduğumuz büyük deprem felaketi başta olmak üzere başta deprem bölgesi halkını olmak üzere hepimizi derinde sarstı ve etkileri hala devam ediyor. Öyle görünüyor ki uzun yıllar boyunca da bu etkiler sürecek. Bu vesile ile ben depremde hayatını kaybeden insanlarımıza ve sağlıkçılarımıza, meslektaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına, sevenlerine sabırlar, güç diliyorum. Halen hastanede ve diğer türlü, yaralı hasta olan vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. Aynı zamanda bu süreçte çalışmış olan ve görev yapan meslektaşlarımıza¸ sağlık çalışanlarına minnet ve şükran duygularımı iletiyorum. Ancak bu deprem bize bir şey daha gösterdi ki biz depremlere hazırlıklı değiliz.” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının tamamlanmasının ardından konferansta ICN 2023 teması olan; “Hemşirelerimiz, Geleceğimiz” ve Kahramanmaraş Merkezli Depremde Türk Hemşireler Derneği Çalışmaları sunumunu Dernek Başkanı Doç. Dr. Azize Atlı Özbaş tarafından gerçekleştirildi.
Afetlerde Hemşirelik Paneli, Üsküdar Üniversitesi Hemşirelik Öğr. Üyesi Doç. Dr. Sebahat Ateş moderatörlüğünde devam etti. Panelde, Prof. Dr. Seher Deniz Öztekin, ‘Afet Hemşireliği’, Uzm. Hem. Yasemin Kılıç, ‘Kahramanmaraş Merkezli Depremde Hemşirelik Deneyimleri’, Doç. Dr. Figen İnci, ‘Afetlerin Hemşireler Üzerindeki Etkisi: İkincil Travma ve Korunma Yolları’ ve Fatma Kartaloğlu Agay ise ‘Hastane Afet Planında Hemşirelerin Sorumlulukları’ isimli sunumlarını gerçekleştirdi.
Etkinlik, plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Muhabir: Tarkan Küçükgüzel - Ece Albayrak
Fotoğraf: Tarkan Küçükgüzel -Ece Albayrak
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)