Oyuncu Tuncay Çağıl, Odyoloji ve Odyometri programı öğrencileriyle buluştu

Diriliş Ertuğrul dizisi ile tanınan Oyuncu Tuncay Çağıl, Üsküdar Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi. Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji ve Odyometri Bölümünün misafir ettiği Çağıl, mesleğiyle ilgili paylaşımlarda bulundu. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği buluşma, Üsküdar Üniversitesi Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Üniversite Kültürü dersi kapsamında düzenlenen seminerde; empati yeteneği, hastalara karşı saygılı olmak ve öğrencilerin hayal gücündeki düşünceleri ortaya çıkarmak gibi konular öğrencilere interaktif bir şekilde aktarıldı.

“Heyecanlanmamak o ruh halini kaybetmek demektir”

Sahnede heyecan duygusunun yönetimi hakkında konuşan Tuncay Çağıl, oyunculukla ilgili en dikkat çekici noktanın heyecan ve enerji gibi duyguların her daim canlı tutulması olduğunu ifade etti. Çağıl; “Bu işle ilgili enerjinizi kaybettiyseniz bu işi yapmayın. Sahneye çıkmadan önce heyecanlanmamak o ruh halini kaybetmek demektir. Bunun profesyonellikle ilgisi yoktur. Ne kadar profesyonelsen o kadar fazla heyecanlanırsın.” şeklinde konuştu.

“Odyologlar olarak rakamların haricinde insanlarla empati yapmalısınız”

Erken işitme kaybının tespiti ve çocukların erken yaşta mümkün olduğu kadar fazla işitme cihazına yönlendirilmesi hakkında bir tiyatro oyununda yer alan Tuncay Çağıl, oyun hakkında değerlendirmelerde bulundu. Çağıl; “Ülkemizde işitme kaybının veliler tarafından önemsenmemesi, farkında olunmaması büyük bir handikaptır. Odyologlar olarak rakamların haricinde insanlarla empati yeteneği kurmanız gerekiyor, çünkü dışardaki hayat rakamlardan ibaret değildir. Bunu en son yaşadığımız deprem örneğinde de gördük. İnsan hayatı rakamlardan ibaret değildir. Kâğıt üzerinde her şeyi rakamlar üzerinden yapabilirsiniz ama karşılıklı diyalog kurduğunuz anda o rakamlar devreden çıkar, karşınızdaki insanlar bir ruh taşır ve onlarla zihinsel olarak iletişime geçebilirsiniz. Burada benim amacım çocuklara ve yetişkinlere daha içten bir şekilde nasıl ulaşabiliriz sorusunun cevabını bulmaktır.” dedi.

“Oyunculuk aracılığıyla insanlara farkındalık sağlanabilir”

Oyunculuk mesleğin tek amacının ‘iyi bir oyuncu olmak’ olamayacağını aktaran Çağıl; “Kendi meslek branşımız elimizde bir materyaldir. Bu meslek aracılığıyla insanlara farkındalık sağlanabilir. Örneğin ihtiyacı olan özellikle çocuk yaştaki, genç yaştaki bireylere işitme cihazlarının ulaştırılmasını sağlamak için kullanılabilir. Oynadığımız oyun da bunu eğlenceli bir şekilde nasıl yaparız ile yola çıkılan bir oyundur. Bunu en iyi şekilde iletebilirsek karşımızdaki insanlara, bunun geri dönüşünün çok fazla olacağını düşünüyorum. Sizin mesleki açıdan da çok işinize yarayacaktır. Gayemiz, O güzel meyveyi yere düşmeden, çürümeden sürekli taze bir şekilde ulaştırmaktır.” ifadelerini kullandı.

Didem Şahin Ceylan: “Amacımız sadece Odyolojiyi öğretmek değil, kaliteli insan nasıl olur bunu göstermek”

Seminerin sonunda Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Didem Şahin Ceylan, oyuncu Tuncay Çağıl’a Üsküdar Üniversitesinde bulundukları için teşekkür etti. Ceylan; “Bir birey olarak bizim amacımız sadece Odyolojiyi öğretmek değil. Kaliteli insan nasıl olur, bunu göstermeye çalışıyoruz. Bunu konuşmalarımızla, samimiyetimizle ifade etmeye çalışıyoruz. Bu güzel semineri için Tuncay hocama çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Seminer toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)