Crush sendromu ile karşı karşıya kalındığında ne yapılmalı?

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu koordinatörlüğünde “Depremlerde Ezilme Sendromu” etkinliği gerçekleştirildi. Zoom üzerinden yapılan etkinliğe Üsküdar Üniversitesi SHMYO Diyaliz Program Başkanı Öğr. Gör. Meliha Çakmak konuşmacı olarak katılım sağladı.

Üsküdar Üniversitesi SHMYO tarafından Üniversite Kültürü dersi kapsamında gerçekleştirilen “Depremlerde Ezilme Sendromu” etkinliği öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü.

Ezilme sendromu sadece depremde mi olur? 

Online gerçekleşen etkinlikte “Ezilme (Crush) Sendromu” konusu hakkında bilgilendirmelerde bulunan SHMYO Diyaliz Program Başkanı Öğr. Gör. Meliha Çakmak; Böbrek yetersizliğinin sadece ağır travmalı olgularda gelişmediğini vurguladı. Çakmak, “Bazen ilk anda hafif travmalı gibi görünen olgularda da daha sonraki günlerde Crush sendromu ve ardından böbrek yetersizliği gelişebilir. Depremlerin yanı sıra maden göçükleri, trafik kazaları, savaşlar, işkence, dövülme gibi travmatik nedenlerde ezilme sendromuna yol açabilir.” dedi.

‘Süreç psikolojik açıdan desteklenmeli’

Crush sendromunda hasta bakımı konusunun önemine değinen Çakmak; “Hastanın güncel ölçekler kullanılarak, ağrı değerlendirilmesi yapılmalı, yeri, şiddeti ve zamanı değerlendirilmeli. Mevcut yaralar enfeksiyon bulguları ve kanama açısından gözlemlenmeli, ek kronik hastalığına göre tedavi ve bakım planı yapılmalı. Bu süreç psikolojik açıdan desteklenmeli.” şeklinde konuştu.

Etkinlik, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.

Muhabir: Tarkan Küçükgüzel 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)