Üsküdar’dan doğa ve ekosisteme katkı sağlayacak proje

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir’in projesi, Avrupa Çevre Vakfı (ECF) tarafından kabul edildi. Çevre ve ekosistem alanında uluslararası bir çağrı olan “Al – Mizan: A Covenant for the Earth” projesi 40 bin Euro değerinde desteklenecek.  

Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Avrupa Çevre Vakfı (ECF)’na “Al – Mizan: A Covenant for the Earth” ismiyle çevreyi korumak için dünyayı uluslararası bir anlaşmaya çağıran proje teklifinde bulundu. Tüm dünyada doğaya ve ekosisteme katkı sağlayacak olan proje ECF tarafından kabul edildi. Projenin 40 bin Euro değerinde olduğu öğrenildi. Projenin konusu ise Al-Mizan: An Islamic Covenant for the Earth from Concept to Practice olarak biliniyor. Proje kapsamında, doğanın korunması amacıyla doğal dünyanın kalp atışlarıyla uyum içinde çalışmanın yolları araştırılacak.

Prof. Dr. Özdemir’e göre projenin konusu olan çevrecilik, İslam'ın damarlarına derinden yerleşmiştir. Projeye göre kişisel davranışlarımızda ve başkalarıyla olan ilişkilerimizde nasıl özenli davranıyorsak, doğal yaşam ve diğer canlılara karşı da saygılı ve düşünceli olmalıyız. Bu özellikler Kur’an da birçok ayette övülmüş ve örnek gösterilmiştir. Örneğin Al-i İmran Suresi 104. ayette şöyle buyrulur;

“İçinizden iyiliği çağıran, iyiliği emreden, kötülükten sakındıran bir topluluk bulunsun, işte kurtuluşa erenler onlardır.”

Al - Mizan kelimesi Yüce Allah'ın yaratılışı mükemmel dengesiyle tarif ettiği Rahman Suresi 1-9. ayetlere dayanmaktadır:

“En Merhametli, Kuran öğretti. İnsanoğlunu Yarattı. Ona belagat öğretti. Güneş ve ay kesin hesaplamayla hareket eder. Ve yıldızlar ve ağaçlar secde eder. Ve göğü yükseltip teraziyi koydu (Mizan). Teraziyi aşmaman için (Mizan) tartıyı adaletle yapın ve teraziyi eksik etmeyin (Mizan)”

Prof. Dr. İbrahim Özdemir “Al – Mizan: A Covenant for the Earth” projesiyle doğayı korumak için uluslararası arenada bir iş birliği çağrısı ile yola çıktı. Özdemir, proje kapsamında ekosistemin korunması ve geliştirilmesi alanında çalışmalar yapmayı hedefliyor.

Projenin Uluslararası işbirliği ve çevre ekosisteminin gelişimine katkı sunması da hedefleniyor.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)