Prof. Dr. Atasoy: “Mühim olan yaptığınız her işi sevmek”

Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen “Beşiktaş 5. Kariyer Günleri” programına konuk oldu. “Değişen Dünyada Yeni Meslekler ve Kariyer Fırsatları” başlıklı konuşmasında Atasoy; “İnsanların ne yapacağı hiç belli olmuyor, mühim olan yaptığınız her işi sevmek. Bunu yapmak mümkün.” dedi.


“Mühim olan yaptığınız her işi sevmek”

İstediği bölümü kazanmayan veya kararsız olan öğrencilere “Hayıflanmayın” tavsiyesinde bulunan Atasoy; “O yaşlarda gerçekten ne istediğimizi tam olarak bilemiyoruz. İnsanların ne yapacağı hiç belli olmuyor, mühim olan yaptığınız her işi sevmek. Bunu yapmak mümkün. İnsanın hangi alana giderse gitsin orada başarılı olması gerçekten mümkün. Çünkü başarının birtakım koşulları var. Nedir bu koşullar? Mağlubiyet olacağını kabul etmek yani bir yerde düşeceksiniz, başarısız olacaksınız ertesi sabah yine kalkacaksınız ve cesaretle yine çalışmaya başlayacaksınız. Kendinizi bir sporcu gibi düşünün ve sadece emekle, alın teriyle bir yere gelinebileceğine inanın. Benim size tavsiyem bir işi çok iyi yapabilmek. Düşmeyi bileceksiniz ve yeniden yükseleceksiniz. İnsanlarla tanışacaksınız, bir insan ömründe ortalama 8 ile 10 bin arasında insanla tanışıyor. O insanların 10 tanesinin yaşamına değseniz ve onun hayatını değiştirseniz, herkes 10 kişinin hayatına dokunsa bundan 4 kuşak sonra bütün dünyayı değiştirebiliriz. Yani milyarlarca insanın hayatını değiştirebiliriz. Size bir yerde ihtiyaç var. Bu dünyada mutlaka bir yerde ihtiyaç var. İşte o nedenle kalbiniz sizi nereye götürüyorsa oraya gitmeye çalışın, hiçbir zaman da moralinizi bozmayın. Bir insanın ömrü bir noktadan öbür tarafa doğru gider ama hattını hiç değiştirmez.” diye konuştu.

“Türkiye’ye DNA analizlerini biz getirdik”

“DNA analizini Türkiye’ye ilk kez biz getirdik” diyen Atasoy; “Ben dünyanın dört bir yanındaki polis kriminal, jandarma kriminal laboratuvarlarında adli tıp ana bilim dallarında bulundum, ders anlattım. FBI dahil olmak üzere her tarafı biliyorum ama bizim için önemli olan bu memlekette kendi toprağımızda din, dil, ırk, mezhep ayrımcılığı yapmadan adaletin tecellisi için bir gayrette bulunmak. Bu amaçla bir Masumiyet Projesi yürütüyorum. Bu proje ile cezaevinde ‘Ben yapmadım’ diyen insanlara ücretsiz olarak destek vermeye ve yeniden muhakeme etmeye çalışıyoruz. Bunun için ekiplerim var. Birçok grupla cezaevinden masum olan insanları çıkartmayı başarabildik. Türkiye’ye DNA analizlerini biz getirdik. Bizden önce babalık tayinlerinde çocuk ile babanın eli ayağı birbirine benziyor mu diye bakılırdı biz böylesine büyük bir teknolojiyi ülkemize getirdik. Eğer yurt dışında kalmış olsaydık o öğrendiklerimizi orada kullanmış olsaydık bugün hala kimlik tespitinde, olay yerinde delillerin DNA’sı incelenemez olurdu. Bugün hala babalık tayinlerinde ele ayağa bakarak ‘Bu çocuk bu adamın mıdır, değil midir?’ diye karar verilirdi.” ifadelerinde bulundu.

“Pandemi dönemini fırsata çevirebiliriz”

Pandemi döneminin fırsata çevrilebileceğine değinen Atasoy; “Pandemi dönemini fırsata çevirebiliriz. Fazla kilosu olanlar evde biraz spor yapıp besinlerine dikkat ederek kilo verebilir ve böylece bu salgından çıkabilir. O zaman bu günler güzel bir anı olarak aklımızda kalır.  Evin içerisindeyken kitap okuyabilir, iyi filmler izleyebiliriz ama mutlaka cam açarak balkona çıkıp her yarım saatte bir ayağa kalkarak hareket etmeye çalışın. Maske, mesafe ve temizliğe dikkat edin. Aşıya rağmen hasta olunuyor o nedenle bu alışkanlığımızı aşı olsak bile uzun süre sürdüreceğiz yani maskeyi muhakkak takacağız sizler de o şekilde davranmaya çalışın.” dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)