Psikoloji Bilgi Tabanını Mühendislik Yöntemiyle İşleyen Üniversite
Psikoloji ve davranış sağlığı alanında yoğunlaşan, 16 yıllık birikimin tek elde toplandığı NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesinin verilerini de arkasına alan Üsküdar Üniversitesi, hastane-üniversite işbirliğinin en bilimsel örneğini sergilemeye hazırlanıyor.
Hastane üniversite işbirliği sağlık bilişiminde de kendini gösterecek. Öyle ki geçmişten gelen psikoloji bilgi tabanı, mühendislik yöntemleriyle işlenerek insanların gündelik hayatlarına uygulanabilir hale getirilecek. Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serhat Özekes önemli projelerini anlattı.
Davranış sağlığı ve bilimlerinde Türkiyenin ilk ve tek tematik üniversitesi olma iddiasıyla yola çıkan Üsküdar Üniversitesi, yeni eğitim öğretim yılında öğrencileriyle birlikte önemli projelere imza atmayı hedefliyor.
Bu kapsamda sağlık bilişiminde de toplumun menfaatine fayda sağlayacak çalışmaları hayata geçireceklerini vurgulayan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serhat Özekes yapay zeka, beyin bilgisayar arayüzü çalişmalari konusunda uygulama ve özelleşme imkanı sunacaklarını söyledi.
Dr. Özekes neden Üsküdar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü için ise şunları kaydetti.
YA FARKLI İŞ YA DA İŞİ FARKLI YAPMAK GEREKİYOR
Günümüzde doyuma ulaştığı tartışmaları yapılan mühendislik alanları bulunmaktadır. Bu nedenle günümüzün rekabetçi piyasasında, ya farklı bir iş yapmak ya da mevcut işi farklı bir şekilde yapmak gerekiyor. Yani bir yan dalda uzmanlaşmak gerekiyor. Bilgisayar mühendisliği bölümü mezunlarının fark yaratabileceği alanlardan bir tanesi de Sağlık Bilişimi alanıdır.
Sağlık Bilişimi, sağlık bilimleri alanında kullanılan ölçüm ve görüntüleme yöntemleri ile elde edilen tıbbi verilerin işlenmesi, biçimlendirilmesi, paylaşılması ve sonuçta hasta tedavilerinin belirlenmesini ve geliştirilmesini hedef alır.
PSİKOLOJİ BİLGİ TABANINI MÜHENDİSLİK YÖNTEMİYLE İŞLEYECEĞİZ
Üsküdar Üniversitesi, Psikoloji ve Davranış Sağlığı üzerine yoğunlaşan, arkasına da NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesinin gücünü alan tematik bir üniversitedir. Bu hastane-üniversite işbirliğini kullanarak Bilgisayar Mühendisliği bölümü olarak amacımız Psikoloji bilgi tabanını, mühendislik yöntemleriyle işleyerek insanların gündelik hayatlarına daha verimli uygulanabilir biçimde disiplinler arası çalışmalar yapmaktır.
AVATAR ŞİMDİ TIPTA
Örneğin James Cameronın yapımcılığını üstlendiği Avatar filmini izlemişsinizdir. Bu film avatar kelimesine yeni bir anlam kazandırmış ve artık gerçek kişilerin sayısal ortamda gerçek gibi görüntü ve hareketleri ile canlandırılması anlamına da gelmektedir. Avatar tekniği artık sinemaların ötesine taşmış, başka alanlarda özellikle de tıpta kullanılmaya başlanmıştır.
IBM tarafından geliştirilen 3 boyutlu insan vücudu görselleştirme yazılımları, doktorlara sanki gerçek bir hasta üzerinde çalışıyormuş gibi 3 boyutlu avatar üzerinde interaktif operasyon imkanı tanınmaktadır.
YÜKSEKLİK KORKUSUNA AVATARLI ÇÖZÜM!
Avatar modelleme psikiyatride tedavide kullanılmaktadır. Örneğin yükseklik korkusu olan bir kişiye, bu yükseklik korkusunu yenmesi için deney yapılamıyor. Tehlikeli olabileceği için pencerenin kenarı çıkarıp baktırılamıyor. Avatar modeli ile o kişiye özel yazılım yazılıp tedavisinde kullanabiliyor. Uçak korkusu olan bir kişiye avatar modelleme kapsamında uçağa binmiş hissi veriliyor ve korkuyu yenecek duyarsızlaşma çalışması yapılabiliyor. Bugün uluslarası konferanslarda Avatar Destekli Terapi ve Nöro-Rehabilitasyon için Sanal Dünya başlıklı sunumlar olduğunu görüyoruz.
ALS HASTALARINA YENİ İLETİŞİM MODELİ
Sağlık Bilişimi alanındaki en güncel çalışmalardan bir diğeri de Beyin Bilgisayar Arayüzü (BBA) tasarlamaktır. BBA kişilere bilgisayar gibi elektronik cihazlarla iletişim kurma imkanı veren yeni bir teknolojidir. Bu teknolojide kişilerin beyin dalgaları EEG ve fMRI teknikleri ile bilgisayara aktarılmaktadır. Beyin dalgaları bilgisayar sistemleri yardımıyla ön işleme, öznitelik çıkarma ve sınıflandırma aşamalarından geçirilerek çeşitli düşünce teknolojisi ürünlerinin ortaya çıkarılması sağlanıyor. Günümüzde özellikle hiçbir kasını hareket ettiremeyen ALS hastaları, bu BBA sistemlerini kullanarak çok basit kelime işlem uygulamalarını çalıştırabilmekte, etraflarındaki cihazları açıp kapatabilmekte, cihazları belli bir ölçüye kadar ayarlayabilmektedirler.
DAVRANIŞ İLE DÜŞÜNCELERİ GÖRSELLEŞTİRİYORUZ
Sağlık Bilişimindeki bir diğer güncel konu da neurobiofeedbackdir. Beyinin ürettiği dalgaları, vücut ısısı, solunum sayısı, kas gerginliği ve kalp atım sayısı gibi bilgileri özel elektrodlar ile elde ettikten sonra bunları bilgisayar yöntemleri ile analiz ederek kişinin bedensel davranışları ile düşünceleri arasındaki ilişkiyi görselleştirmek mümkündür. Bu bilgi de kişideki kaygı, bu kaygının getirdiği bedensel belirtiler ve stres yönetimi gibi psikiyatrik durumların tedavisinde kullanılmaktadır.
Sağlık Bilişimi alanındaki bu çalışmaların tüm altyapısı hastanemizde mevcuttur ve meraklı öğrencilerimizi beklemektedir.
YAZILIMIN PSİKOLOJİSİNİ YAZAN ÜNİVERSİTE
Bölüm olarak diğer bir farkımız da kullanıcı dostu (User Friendly) yazılım gelişimini ve daha iyi yazılım yazılmasını hedefleyen Yazılım Psikolojisi eğitimi verecek olmamızdır.
Ayrıca kişiye özel eğitim amaçlamaktayız. Öğrencilerimizin eğitim ile ilgili yaşadığı zorlukların üstesinden gelmek için kişiye özel eğitim kapsamında onlara özel çözümler üreterek, hayata geçireceğiz.
Öğretim üyeleri ile hem derslerde hem de ders dışında yakın bir çalışma ve diyalog ortamı sağlanacaktır.
Az önce bahsettiğimiz konularda uluslarası projeler yapmayı, öğrenci kulüpleri kurarak sektörle iç içe olmak için seminerler düzenlemeyi, öğretim üyeleri olarak geçmiş tecrübemiz ile yeni bir bölüm olmanın getireceği her şeyi baştan yaparak öğrenmenin avantajıyla öğrencilerimiz ile birlikte yol almayı amaçlıyoruz.