“Pandemide Kadın Olmak” Semineri Gerçekleştirildi

Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSEM), İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSGÜMER) ve MESKA Vakfı işbirliği ile düzenlenen "Pandemide Kadın Olmak" semineri gerçekleştirildi. Online ortamda gerçekleşen seminerin moderatörlüğünü ÜSEM Eğitim Uzmanı Bengisu Altınten üstlendi.


İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan'ın açılış konuşmasıyla başlayan seminerde Uçan, pandemi sürecinin zorluklarına değinerek, bu sürece adapte olmada herkesin zorlandığını aktardı. Bu süreçte en çok zorlananların kadınlar olduğunu söyleyen Uçan, kadınların iş güçlerinin arttığına değindi.

Dr. Öğr. Üyesi Hacer Kayhan: “Kadınlar her olayda kilit noktadır”

Seminerin ilk konuşmacısı olan İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hacer Kayhan, konuşmasında pandemi sürecini ilk duyduğunda önceki gripler gibi geçici olduğunu düşündüğünü fakat süreç ilerledikçe çok daha uzun süreceğini anladığını aktardı. Kayhan; “Süreç o kadar hızlı gelişti ki ilk vakadan sonra üç ay okula gidemedik. İlk olarak virüsü tanımadığımız için korktuk. Şu an hala korkuyoruz ama artık virüsü bildiğimiz için bilinçli bir korku yaşıyoruz. Bu süreçte yaşlılar da gençlerde ayrı etkilendi. Ebeveynler olarak bizler de ruhen büyük sıkıntılar yaşadık. Bu süreçte ekonomiyi kesme gibi bir lüksümüz olmadı. Çünkü çalışanlarımız var ve geçimlerini bu şekilde sağlıyorlar. Bu sebeple pandeminin yaşandığı ve virüsün görüldüğü yerlere girmek zorunda kaldık. Çoğu işi online yapmaya çalışıyoruz ama her iş online olamıyor. Bazı sektörlerde insanlar sahadayken onlarla beraber olmanız gerekiyor. Pandemi ve iş hayatı ayrı bir senaryo, mesleki iş sağlığı ve güvenliği ayrı bir senaryo. Çoğu şirket artık iş güvenliğini ‘iyi olma halinde’ tutmaya çalışıyor. Bu süreçte pandemiyle yaşamayı öğrendik. Önümüzdeki bir yıl daha bu sürecin içerisinde olacağımızı tahmin ediyorum. Dikkatli olmak ve birbirimizi korumak zorundayız. Kadınlar her olayda kilit noktadır. Bu süreçte bize çok büyük bir rol düşüyor.” Şeklinde konuştu.

Sağlık personeli İlknur Aktürk: “Sağlık çalışanlarının %70'i kadınlardan oluşuyor”

Seminerin ikinci konuşmacısı Üsküdar Üniversitesi Sağlık Personeli İlknur Aktürk oldu. Hemşire olan Aktürk, pandemi ilk başladığında ilk olarak neler yapılacağını saptadıklarını aktardı. Aktürk; “Sağlıkçılar olarak daha soğukkanlı bir durum sergiledik. Sağlıkçı olarak bu süreci halka anlatmak ilk olarak zor oldu. Fakat bizim görevimiz bunu anlatmaktı ve başardığımızı düşünüyorum. Sağlık çalışanlarının %70'i kadınlardan oluşuyor. Bizlerin iş gücü bu süreçte arttı. Çünkü evlerdeydik ama aynı zamanda çalışmaya devam ettik. Bu süreçte bizi zorlayan işin psikolojik boyutu oldu. Çocuğum bu süreçte okula gidemediği için psikolojik olarak etkilendi ve online eğitime bir direnç oluşturdu. Çocuk, anne babanın işe gidip kendisinin dışarı çıkamamasını anlamlandıramadı.” Dedi.

Arzu Temizalan Uçar: “Çalışan anneler pandemide dezavantajlı gruplar arasındaydı”

MESKA Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Temizalan Uçar pandemi süreci başladığında ilk olarak sağlıklı bilgiye ulaşma ihtiyacı hissettiğini belirtti. Kurum olarak hemen aksiyon aldıklarını belirten Uçar; “Pandemi sürecinde personelimize bu konularda eğitimler verdik. Müşterilerimize eylem planına ilişkin raporlar gönderdik. Eğitici afişler hazırladık. Vaka yönetim rehberi oluşturarak COVİD-19’lu personelimizi takip ettik. Bu süreçte aile büyüklerimizi de bilgilendirmeye çalıştık ve ziyaretlerimizi seyrekleştirdik. Çalışan anneler için çok dezavantajlı bir durum oldu pandemi. Çünkü iş hayatlarını evlere taşıdılar ve bu sebeple belki çocuklarını ihmal etmek durumunda kaldılar.” İfadelerini kullandı.

 Nagihan Demir pandemide eğitim konusuna değindi

 Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği öğrencisi Nagihan Demir online eğitim tecrübesi hakkında bilgi verdi. Demir; “Online eğitimle yüz yüze eğitimde olduğu gibi verim alamıyoruz. Sistemsel sıkıntılar ve internet nedeniyle ders akışında kopmalar yaşanıyor. Pandemi süreci başladığından beri farkındalığın arttığını düşünüyorum.” Dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)