"Atölye Üsküdar” Webinar Seminerleri Devam Ediyor

Üsküdar Üniversitesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Üsküdar Belediyesi tarafından genç girişimcilerin hizmetine sunulan “Atölye Üsküdar Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nin “Atölye Üsküdar” Webinar seminerleri devam ediyor. 2’ncisi gerçekleşen programın konuğu İnsan ve Yapay Zekâ Derneği Başkanı ve Bilim Kurulu Başkanı Murat Hekim ve Başkan Yardımcısı Emre Hekim oldu. 

Zoom üzerinden gerçekleştirilen programın moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Genç Beyinler Akademisi Direktörü Dr. Nebiye Yaşar üstlendi. 

“Teknoloji insanoğluna verilmiş bir nimet”

Yapay zekâ üzerine kanaatlerini dile getiren Murat Hekim; “Teknoloji bir serüven ve insanoğluna verilmiş bir nimet. Ve bu nimet yıllardır katlanarak devam etmekte. Günümüze baktığımız zaman yazılım teknolojileri, daha ileri teknolojiler üretmek adına insanların ürettiği analitik çalışmalar. Yazılım teknolojileri, ortak bir payda ve ortak bir veri tabanı oluşturmak için başlayan bir serüvenin şu andaki varyantı.” İfadelerini Kullandı.

“Önemli olan insanoğlunun adaptasyon kabiliyetini tetiklemek”

Sanayi faaliyetlerinden bu güne teknolojide insan uyumuna değinen Murat Hekim; “1760’lı yılların başı buharlı makinaların kullanılmasıyla sanayi devriminin başlangıcı olarak kabul edilir. 1800’lü yıllara geldiğimizde İngiltere’de makine kırıcılar diye ekipler oluştu. Bunların amacı üretim tesislerinde insanların işini elinden aldığı düşüncesiyle yaptıkları şey makinaları kurmaktı. Ve gördük ki hayat döngüsünde aslında o makineler hem istihdam anlamında hem üretim anlamında insan ve hizmet anlamında kullanılabilirdi. Buradaki sorun insan ve teknolojinin uyumlaşamama sorunuydu. Bunun sosyal ayağı, hukuki ayağı ve sosyal hayat üzerindeki döngüsü var. Aslında önemli olan insanoğlunun en büyük gücü olan adaptasyon kabiliyetini tetiklemek amacıyla böyle bir çalışmaya başladık.” Şeklinde konuştu.

“İnsan-ı Kamil Diyerek Yola Çıkan Bir Farkındalık STK’sı”

 İnsan ve Yapay Zekâ Derneği hakkında bilgi veren Emre Hekim: “Biz yapay zekâyı dar bir alana kısıtlayabilecek pozisyonda değiliz. Şu an dünyada hiç kimse de bu pozisyonda değil. Çünkü herkes birbirinden bağımsız ve asimetrik şekilde bu alanda çalışmalar yapıyor. Tabi ki bu çalışmaların yapılması için bazı kaynak verilere ihtiyaç var. Asıl konu bu kaynaklar kimin elinde? Ve bu kaynakları kim nasıl yönetecek? Bu açıdan bakınca bizim yapmaya çalıştığımız insan için teknoloji. O yüzden insan ve yapay zekâ derneği dedik. İnsan-ı kâmil diyerek yola çıkan bir farkındalık STK’sı diyebiliriz.” Dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)