Prof. Dr. Avcıbaş: “Siber güvenlik eğitimleri anaokulundan itibaren verilmeli”

Üsküdar Üniversitesi Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAMER) tarafından “Siber Güvenlik Konferansı” gerçekleştirildi. Konferansa konuşmacı olarak Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Avcıbaş katıldı. Avcıbaş, teknolojinin gelişmesiyle birlikte pek çok tehdidin ortaya çıktığının altını çizerek; “ Teknolojinin gelişmesiyle yeni tehditler ortaya çıktı. Artık maalesef ki mahremiyet kalmadı. Güvenlik açıkları oluşuyor. Ortaya çıkan tehditlere karşı alınabilecek bazı önlemler var. Bunlardan birisi de siber güvenlik ve farkındalık eğitiminin anaokulundan itibaren başlatılmasıdır.” Dedi.

“Teknoloji gelişirken kişisel hayatlarımızı tehdit eder hale geliyor”

Teknolojinin faydalarının yanı sıra risklerinin de olduğuna değinen Prof. Dr. İsmail Avcıbaş; “Fiziksel dünyada toplumda nasıl yaşayacağımızı öğrendik. Toplumsal, normlar ve değerler bu açıdan önemli. Birlikte yaşamayı onlar sayesinde öğreniyoruz. İhlal edenler de var ama bunlar olmasaydı toplum durağan olurdu. Toplumsal normlar olmayınca insan gelişimi söz konusu olamaz. Toplumun bir arada yaşamasını sağlayan en önemli etken de güvendir. Güven olmazsa itibarlarımız da zedelenir. Teknoloji gelişirken kişisel hayatlarımızı da tehdit eder hale geliyor.” Dedi.

“Siber dünyada ortak değer ve sınırlar yok”

Siber dünyanın güvensiz olduğunu vurgulayan Avcıbaş; “Siber dünyada sınır yok, ortak değerler yok ve paylaşılmıyor. En önemlisi de hukuk yok. Fiziksel dünyadan ayrılan büyük etkenler var. Kullanıcıların eğitim eksikliği, farkındalık eksikliği yüksek. Ve en önemlisi fiziksel ipucuna dair bir şey yok. Herhangi bir gerçek bilgi var mı yok mu tam olarak kestiremiyoruz. Bu saydıklarımın hepsi birer güvensizlik oluşturuyor.” İfadelerini kaydetti.

“Yeni ortaya çıkan tehditler büyük problem”

Teknolojinin gelişmesiyle yeni tehditlerin ortaya çıktığına dikkat çeken Avcıbaş; “Artık maalesef ki mahremiyet kalmadı. Güvenlik açıkları oluşuyor. Bu tehditlere bir de bilgi savaşını ekleyebiliriz. İleride bütünlük gerçeğine maruz kalacağız. Her gördüğümüz şeye şüphe ile yaklaşacağız. Bir toplumda güvensizlik oluşursa neler olacağını tahmin bile edemiyorum.” İfadelerini kullandı.

“Siber güvenlik eğitimleri anaokulundan itibaren verilmeli”

 Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan tehditlere karşı yapılması gerekenlere değinen Avcıbaş; “Yapılması gereken en önemli şeylerden biri siber güvenlik ve farkındalık eğitiminin anaokulundan itibaren başlatılmasıdır. Siber güvenlik konusu insanların farkında ve bilinçli olması gereken bir konu. Bu alanda uzmanlar yetiştirilmeli. Ve ülkeler vatandaşlarını daha iyi korumalı. Siber saldırı düzenlemek artık çocuk oyuncağı maalesef. Toplumda tehdit edilecek birileri mutlaka oluyor. Ve sonuçları rıza dışı cinsellik, ulusal güvenlik, dolandırıcılık gibi ağır oluyor.” Dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)