Çocuk Cinsel İstismarı ve Psiko-Sosyal Yaklaşımlar Eğitimi Gerçekleştirildi…

Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü tarafından ‘Çocuk cinsel istismarı ve psiko-sosyal yaklaşımlar’ eğitimi düzenledi. Eğitimin konuğu, INTERPOL Genel Sekreterliği Çocuklara Karşı İşlenen Suçlarla Mücadele Alt Direktörlüğünde Önleyici Faaliyetler Proje Sorumlusu Dr. Bülent Tansel oldu.

 Çocuk cinsel istismarı korkunç boyutlara ulaşmıştır ve alarm vermektedir

Online olarak gerçekleştirilen programda, cinsel istismarın tanımını yapan Tansel; Çocuğun cinsel istismarı duygusal ve bilişsel olgunluğa erişmemiş çocuk ve gencin; tam olarak anlayamadıkları, bilerek onaylamadıkları, sosyal tabuları ve aile içi kuralları çiğneyen eylemlere karıştırılmasıdır. Çocuğun cinsel istismarı konusunda literatürde pek çok terim kullanılmaktadır. Bunlar çoğu zaman birbirine karıştırılmaktadır. İstismarcıların aralarında oluşturdukları dayanışma birlikleri, Kuzey Amerika’da kurulan Erkek Çocuk Aşkı Birliği dergiler, çeşitli yayınlar, çevrim içi cinsel istismar; müstehcen fotoğraf ve görüntülerin paylaşılması, teknolojik gelişmelere bağlı olarak online çocuk cinsel istismarı korkunç boyutlara ulaşmıştır ve alarm vermektedir.” Dedi.

Cinsel istismarcılarının sınıflandırmasını yapan Tansel; “Cinsel istismarcıların birincil amacı, cinsel nitelikte bir faaliyette bulunmak ve bu tür davranışları kolaylaştırmaktır. Finkelhor diye bir üstat vardır bu alanda çalışan. Finkelhor, cinsel istismarcının sınıflandırmasını yaparken iki boyutun önemli olduğunu söyler. Bunlardan bir tanesi motivasyon boyutu (gücü), bir diğeri de cinsel tercihin öznelliği boyutudur. Motivasyon boyutuna baktığımız zaman bunun da üç bileşene sahip olduğunu görüyoruz. Birincisi duygusal uyuşma, ikincisi cinsel uyarılma, üçüncüsü de engellenme boyutudur. Duygusal uyuşma istismarcı, çocukları duygusal açıdan kendisine yakın görür. Cinsel uyarılma, çocuklar cinsel doyum için potansiyel birer kaynaktır. Engellenme, istismarcının kendisinden kaynaklanan nedenlerden dolayı, yetişkinlere duygusal yakınlık ve cinsel zevk yaşayamazlar.” İfadelerini kullandı.

Pedofili kavramı klinik bir tanıdır…

Çocuk cinsel istismarcısına değinen Tansel; “Davranış kalıplarına, çocuklara yönelik cinsel motivasyonlarına göre; durumsal tip çocuk istismarcıları ve tercihsel tip çocuk cinsel istismarcıları olmak üzere ikiye ayrılır. Amerikan Psikiyatri Birliği’ne göre durumsal cinsel istismarcı normalde yetişkinlere çekim duyan ancak herhangi bir nedenle cinsel tatmin için çocuğa yönelmiş kişidir. Pedofili kavramı klinik bir tanıdır. Tercihli cinsel istismarcı klinik bir tanım değildir. Suçun tasnifi, soruşturulması ve cezai yaptırımlar için oluşturulmuş bir tanımlamadır. Pedofili; pedofili tip, hebefilik tip ve pedohebefilik tip olmak üzere üç gruba ayrılır.” Dedi.

Sır sakladıkça onu ödüllendirir…

Pedofililerin davranışlarından bahseden Tansel; “Çocuğun sır saklama kapasitesini test edip, ailesine açılıp açılmayacağını kestirmeye çalışır. Çocuk sır sakladıkça onu ödüllendirir. Ailesinin ona izin vermediği özgürlükleri tanıyarak güvenini kazanmaya çalışır. Fiziksel temas kademelidir. Aşama aşama ilerler. Zevk almayı pek çok y

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)