COVID-19 Salgınının Öğrenciler Üzerindeki Etkisi Araştırıldı
Üsküdar Üniversitesi, dünyayı hala etkisi altında tutan Covid-19 salgını ile ilgili çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Küresel salgının üniversite öğrencileri üzerindeki etkisine dair yapılan araştırmanın sonuçları dikkat çekici. Öğrenciler, salgının eğitimi olumsuz etkilediğini düşünüyor…
Aralarında Üsküdar Üniversitesi’nin de yer aldığı 9 üniversitenin öğrencileri Mayıs ayında yapılan bir ankette salgının hayatlarındaki etkilerine dair bilgi verdi. Araştırmanın sonuçları “COVID-19 Salgınında Üniversite Öğrencilerinin İyilik Hali: Türkiye’den Dokuz Üniversite Örneği” başlıklı bildiriyle 18-20 Aralık tarihlerinde çevrimiçi olarak yapılan Türkiye Psikiyatri Derneğinin düzenlediği 56. Ulusal Psikiyatri Kongresinde sunuldu.
Bildirinin kongrede sunumunu Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji (İngilizce) Bölüm Başkanı Doç. Dr. Asil Özdoğru yaptı.
“Öğrenciler salgının eğitimi olumsuz etkilediğini düşünüyor”
Doç. Dr. Özdoğru yapılan araştırmayla ilgili; “Bu çalışma Belçika’dan Antwerp Üniversitesi öncülüğünde yirmiden fazla ülkede gerçekleştirildi. Türkiye’de 11 - 29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen çevrimiçi ankete katılan öğrenciler salgın sırasındaki ve öncesindeki döneme ait soruları yanıtladı. Ankete 3 vakıf, 6 devlet üniversitesinden %69’u kadın, yaş ortalaması 23,6 olan toplam 9 bin 593 öğrenci katıldı. Anket sonuçlarına göre öğrencilerin %95’inin hastalığı geçirmediği, salgın öncesine kıyasla salgın döneminde daha fazla oranda anne babalarıyla ikamet ettikleri, mali kaynaklarının azaldığı, sigara, alkol ve madde kullanımlarının ve fiziksel aktivitelerinin azaldığı ve aileleriyle sosyal temaslarının artarken arkadaşlarıyla temaslarının azaldığı görüldü. Öğrencilerin serbest zamanlarında salgın öncesine göre daha fazla elektronik oyun oynadıkları, sosyal medya kullandıkları ve dizi veya film izledikleri bulundu. Buna ek olarak öğrenciler salgın döneminde can sıkıntısı ve kaygı hissettiklerini, kendilerinin hasta olmasına kıyasla yakın çevrelerinden bir kişinin hasta olmasından daha çok endişe ettiklerini belirtti. Öğrenciler hocalarıyla hem dersleri hakkında hem de psikososyal sorunlarıyla ilgili daha az iletişim kurarken sadece %7 oranında psikolojik danışmanlık birimleriyle iletişime geçtiklerini bildirdi. Öğrenciler üniversitelerinde yapılan değişiklikler hakkında yeterince bilgilendirilmediklerini ve salgının eğitim kalitesini olumsuz yönde etkilediğini düşünüyor. Bu bulguların devam eden salgın döneminde öğrencilerimizin ihtiyaç ve beklentilerinin daha iyi anlaşılarak gerekli adımların atılmasında yardımcı olmasını diliyoruz.” Dedi
Araştırmada 9 üniversite yer alıyor!
Özdoğru, “Araştırmada Üsküdar Üniversitesi’nin yanı sıra; Ankara Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi de yer alıyor. Araştırma ekibi sonuçlarla ilgili yeni yayınlar üzerinde çalışmalarına devam ediyor.” İfadelerini kullandı.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)