Tek Amaçları ‘Güven Boşluğu’ nu Doldurmak…

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü tarafından düzenlenen “Evsizlerle Çalışmada Sivil Toplumun Rolü” etkinliği gerçekleştirildi. Zoom üzerinden gerçekleştirilen etkinliğin konuğu Çorbada Tuzun Olsun Derneği Başkanı Dr. Ahmet Türker oldu. Evsizlerin %80’inin bir ailesi ve sosyal çevresi olduğunu, dışardan barınma problemi gibi görülen evsizlerin asıl sorununun barınamama olduğunu vurgulayan Türker, dernek olarak evsizlerde yaşanan güven boşluğunu doldurmayı hedeflediklerini söyledi.  

“Sivil toplum çalışanlarından farkımız sosyal hizmet çapında çalışmamız”

Çorbada Tuzun olsun Derneği hakkında paylaşımlarda bulunan Türker; “Dernek olarak genellikle insani yardım dağıtımı yapıyorduk. 2016 yılının sonlarına doğru bu yardımların ötesine geçmemiz gerektiğine karar verdik. Bir şekilde bu yardımları genişletmemiz gerekiyordu. Daha köklü çözümler üretmeyi düşündük. Bu kapsamda çalışmalarımızı genişlettik. Dernek olarak, sahadayken temel ihtiyaçlarla evsizlerle iletişim kuruyoruz. Bu alanda genellikle sivil toplum çalışanları faaliyet gösteriyor ama bizim onlardan farkımız iletişim kurduktan sonra sosyal izleme ve sosyal hizmet çapında çalışıyoruz.” Dedi.

“Evsizlerin %80’inin ailesi ve sosyal çevresi var”

Evsizliğin dışardan barınma problemi olarak görüldüğünü, aslında bir barınamama problemi olduğuna dikkat çeken Türker; “Evsizlerin  %80’inin bir ailesi, sosyal çevresi var. Buna rağmen sokakta yaşayan kişiler. Sokakta yaşayan kişilerin arasında Yeşilçam oyuncularından tutun eskiden çok zengin olup travmatik bir olay yaşayıp sokağa düşen, iflas eden kişiler de var. Bu yaşam tarzını çok ağır travmatik bir olaydan dolayı benimsemiş oluyorlar. Bir başka konu da kişilerin özgürleşme hissi. Özellikle küçük çocuklar arasında o özgürlük hissi ve o heyecan için sokağa kaçanlar var. Orada aslında psikolojik sebepler var.” İfadelerini kullandı.

“Her evsiz madde bağımlısı değildir, ama her evsiz bağımlıdır”

Her insanın hayatında travmatik olaylar olduğunu, fakat bu olayların evsizler için biraz daha ağır olduğunu belirten Türker; “Nörolojik olarak kafanızda ciddi bir boşluk olduğunu düşün. Bu boşluğu özellikle bağımlılıkla dolduruyoruz. Her evsiz madde bağımlısı değildir, ama her evsiz bağımlıdır. Çünkü hepsi aynı şeyi paylaşıyor. Güven boşluğunu. Bizler de her gün sokağa çıkarak, onlarla iletişim kurarak toplumdan soyutlanan kişilerde o güven boşluğunu doldurmaya çalışıyoruz, topluma kazandırmaya çalışıyoruz. Evsizlik küresel ve ekonomik sorunların arasından en basit bir tanesi bu yüzden çözümlere yaklaşımlar biraz daha yavaş kalıyor.” Şeklinde konuştu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)