Hayat Tercihtir Öğrenci ve Aileleriyle Çevrimiçi Buluşuyor…
Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş ve Gazeteci- TV Program sunucusu Şaban Özdemir, “Hayat Tercihtir” buluşmaları kapsamında Doğru Cevap Okulları tarafından düzenlenen “Yeniye Uyum” etkinliğinde öğrenci ve aileleriyle buluştu..
Zoom üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirilen etkinliğin moderatörlüğünü Gazeteci Şaban Özdemir yaptı. Programa konuşmacı olarak Doğru Cevap Anadolu Lisesi Müdürü Müjgan Özdemir Kilit ve Üsküdar Üniversitesi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş katıldı.
Süreci yönetebilmek için durumu anlamakta gerekiyor…
Yeniye uyumun en başından itibaren nelerin yapılması gerektiğinden ve pandemi döneminin bize kazandırdığı artılardan bahseden Müjgan Özdemir Kilit; “Pandemide ilk dönem zor bir süreçti ama çözüm odaklı baktığımızda süreçte ilerlememiz ve başarıya gitmemiz daha kolay oluyor. Bu problem ama biz bunu çözmek için buradayız ve çözeceğiz. Gerekli çalışmaları yaptık. Bu noktada herkesin bu sürece aynı duyarlılıkla bakması gerekiyor. Pandemi kötü bir şey ama bana sorulduğunda pandemi hayatımıza beraberinde bir sürü güzel şey getirdi. Bence en önemlisi de rutinlerimiz kırıldı. Süreci düşündüğümde değişmeye daha çabuk başlayacağız. Pandeminin bize çok güzel kazanımları da var bu yüzden çokta negatif bakmamamız gerekiyor. Süreci yönetebilmek için durumu anlamakta gerekiyor. Zaten bunu anladığınızda da okul, öğretmen, öğrenci, veli, toplum olarak değişen bir süreç var ve biz bu süreci hep birlikte, en iyi şekilde anlayacağız. Anladığımız şeyi zaten yönetebiliriz. Eleştireceğiz, birbirimize söyleyeceğiz ama temelini çok iyi anlayacağız. Bence her şey anlamaktan geçiyor. Bizim kurum olarak bu dönemi anladığımızı düşünüyorum. Bu daha da yayılacak. Hayatımızın rutinleri değişti, sistem değişti ve ben bu değişiklikleri çokta kötü görmüyorum. Kötü olan sadece bunun bir salgın olması, can kaybı yaşanması ve bazı kısıtlamalara maruz kalmamız ama durup sorgulamamız gerekiyor.” İfadelerini kullandı.
Hayal kurun ve hayal kurmaktan vazgeçmeyin
Pandemi döneminde öğrencilerin evden online bir şekilde eğitim görmesine ve doğru meslek seçimi yapmak ve doğru hedefler için neler yapılması gerektiğine değinen Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş; “Evde online eğitime geçtiğimiz için ister istemez anne babalar öğretmen rolünü üstlenmek zorunda kaldılar ve böylece öğretmenler dışarıda kaldı. Yani daha uzakta kaldı. Maalesef çatışmalarda bundan dolayı yaşandı ama her zaman bunu söylüyoruz anne baba, anne baba görevleriyle devam ediyor. Biz burada daha genç, yetişkinliğe doğru adım atacak öğrencilerle birlikte olduğumuz için ve bir sonraki adım hep sınav ve hedef odaklı olduğu için ben bunlardan bahsetmek istiyorum. Aslında hepimiz şu yanlışı yapıyoruz, Hangi mesleği seçeceksin? Hangi bölümü okuyacaksın gibi hep aynı soruları soruyoruz ama biz hedefleri belirlerken bazı şeyleri kaçırıyoruz. Ne hayal ediyorsun? Ne istiyorsun? Öğrencilerinde bunu yapması gerekiyor. Hedef belirlemek herkesin okuduğu iyi bir bölüm belirlemek değildir. O yüzden hayal etmek gerekiyor. Gerçekten bunları yaparken mutlu musunuz, keyif alıyor musunuz bunları geniş bir çerçevede oluşturduktan sonra zaten sonrasında meslek araştırmalarınızı yaparsınız. Tercih dönemi bunun için çok güzel bir dönem. Sınavdan sonra bile istediğiniz hedefleri araştırmak için biraz daha süreniz var o yüzden hayal kurun ve hayal kurmaktan vazgeçmeyin. Hayal kurmak bir taraftan da aslında bizim dopamin seviyemizi arttırıyor, kaygımızı düşürüyor, hedefe ulaşmak için çok daha iyi çalışmamıza neden oluyor.” Şeklinde konuştu.
Yetenek ve başarı konforsuz alanları daha çok sever
Pandeminin bize teknolojik olarak sağladığı yararlardan ve şu an içinde bulunduğumuz olaylara karşı adapte olmak için gayret göstermemiz gerektiğinden bahseden Şaban Özdemir; “Dünya ölçeğinde de ABD’de yirmi beş yıldır uygulanan uzaktan eğitimden bahsetti. Aslında bu çok alışık olmadığımız bir tablo değil. Evet, pandemi bir tercih olan uzaktan eğitimi mecburiyet haline getirdi. Dünyada böyle bir akım var ve bu akımı da ıskalamamak gerekiyor. Belki de yirmi yılda alacağımız yolu pandemi bize altı ay veya üç ay gibi kısa bir sürede aldırdı. Teknoloji bu denli kullanım beceresini kazandırdı. Dolayısıyla bunu bir risk olarak görmemek gerekiyor. Biyolojik eğilimimiz olarak konforsuz alanı çok fazla sevmiyoruz. Konforu kolay terk etmiyoruz. Unutmamak gerekir ki gelişim ve yaratıcılık konforsuz alanları daha çok sever. Bunları anlamlandırabilirsek, sorunu çözebilirsek, analiz edebilirsek uyum konusu da zaten otomatik olarak çözülmüş oluyor ama bunun içinde bir efor sarf etmek gerekiyor. Gayret göstermek gerekiyor. Bunun içinde farkındalık gerekiyor. Uyum sağlamak da kötü bir şey değildir.” Dedi.
Haber: Ebranur Özdemir
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)