11. Korona Günlükleri: Ergoterapi Müdahaleleri Etkinliği Yapıldı

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ergoterapi Yüksek Lisans Öğrencilerinin Prof. Dr. Sevda Asqarova öncülüğünde düzenlediği “Korona Günlükleri: Ergoterapi Müdahaleleri II ” yeni formatlı çevrimiçi programının 11’incisi olarak gerçekleşti.

Programın moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi Bölümü temsilcisi Berkay Karpuz üstelenirken Ergoterapist Berfin Demirci, Ergoterapist Esra Pekel, Ergoterapist Bilal Temel, Ergoterapist Esra Alan ve  Ergoterapist Hazal Pural  çeşitli konularla, özellikle “Evde Kal” ve “Evde Hayat Var” platformu çerçevesinde  Ergoterapist Desteği ve Ergoterapi Müdahalelerinin önemini vurgulayarak programın konuşmacıları oldu.

Erg. Berfin Demirci: “Ergoterapi Müdahaleleri son derece önemli”

Erg. Berfin Demirci ‘Covid-19 ve Ergoterapi: Salgın Hastalıklara Hazırlıklı Olma ve Baş Etme Yöntemleri’ konusunda değerlendirmelerde bulundu. Demirci: “Bu salgın sürecinde sağlık sisteminin etkin bir parçası olan ergoterapi müdahaleleri son derece önemli ve kıymetli. Ergoterapistlerin anlamlı ve amaçlı aktiviteler yoluyla, sağlık ve iyi olmayı desteklemek için uygulama sorumlulukları bulunmakta. Covid-19 ile beraber hem sağlıklı hem dezavantajlı tüm gurupları kapsayacak şekilde biz Ergoterapistler bütüncül bir bakış açısı geliştirip, bu bakış açısıyla tedavi ve müdahale konusunda destek olmalıyız.” Dedi.

Erg. Esra Pekel: “Ergoterapistler bu süreçte çok etkin bir role sahip”

‘Covid-19 Sürecinde Evde Ergoterapi Müdaheleleri: Akut Dönem İnmeli Bireylerde Pozisyonlama Eğitimi’ başlığı altında günlük becerileri geliştirmek için evde sağlık hizmetleri sunduklarını belirten Erg. Esra Pekel: “Ergoterapistler bu süreçte çok önemli bir role sahip. Danışanlarını salgın hastalıklara karşı bilgilendiriyor, korunma yöntemlerini anlatıyor ve evde kalmaya teşvik ediyor. Biz bu süreçte evde sağlık hizmetleri sunuyoruz ve günlük beceriyi, katılımı geliştirmek bizim temel amacımız oluyor. Danışanlarımızı maksimumum fonksiyonel beceriye ulaştırmaya çalışıyoruz.” İfadelerini kullandı.

Erg. Bilal Temel: “Var olan çalışmalar yurt dışı kaynaklı”

Erg. Bilal Temel, ‘Ergoterapi de Teknoloji Temelli Aktiviteler’ konusuna değindi: “Ülkemizde Ergoterapi de teknoloji temelli aktiviteler konusunda çok çalışma yok. Var olan çalışmalar da yurt dışı kaynaklı. Teknoloji temelli aktivitelerde sağlık sektöründe birçok fayda ve yeni bakış açısı kazandırmış olan teknoloji mesleki deneyimler, rol ve becerilerde değişmelere yol açmıştır. Teknolojideki gelişmeler ve piyasaya sürülen yeni teknolojik ürünler sağlık hizmetlerini doğrudan etkilemektedir.” dedi.

Erg. Esra Alan: “İnsanların sağlıklı olmaya atfettikleri anlam değişebiliyor”

Erg. Esra Alan, ‘Covid-19 Salgınının Biyopsikososyal Model Çerçevesinde Ele Alınması ve İyilik Halini Arttırıcı Ergoterapi Müdahaleleri’ başlığı atlında konuştu. Erg. Alan: “Zaman içerisinde insanların sağlıklı olmaya atfettikleri anlam değişebiliyor. Yani Covid-19 sağlık kavramlarımızı ve düşüncelerimizi derinden etkiler hale geldi. Sağlık ve hastalık kavramları dışında epidemi ve pandemi kavramlarını da sıklıkla duymaya başladık. Covid-19 pandemisi her insanda farklı bir etki gösteriyor. Bazı insanlar bu hastalığı geçirdiğinde hiç belirti göstermiyor bazılarında ise ölümle sonuçlanabiliyor. Bu tablolar çok sık değişiklik gösterdiği için de insanları kötü yönde etkiliyor.” dedi

Erg. Pural: “Stres bozukluğuna neden olan en büyük etkenlerden biri travma!”

 ‘Travma Sonrası Stres Bozukluğu Yaşayan Gaziler ve Pandemi Sürecinde Uygulanabilecek Ergoterapi Müdahaleleri’ hakkında konuşan Erg. Hazal Pural: “Stres bozukluğuna neden olan en büyük etkenlerden biri travma. Travma kişinin fiziksel, duygusal davranışsal bütünlüğüne tehdit oluşturan baş edilmesi zor ve normal yaşam şartlarını güçleştiren yaşantısal durumlardır. Terör, doğal afetler, salgın hastalılar, ekonomik krizler vs. şu anda dünyada sürekli olarak yaşanan şeyler.” İfadelerini kullandı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)