Şiddet, En Yakınlarımızdan Geliyor…

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü tarafından “Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Kadın Hizmetleri” başlıklı program gerçekleştirildi. Programa konuşmacı olarak katılan Kırklareli Kadın ve Çocuk Hizmetleri Sorumlu İl Müdür Yardımcısı Remziye Algın her türlü şiddetin insan hakkı ihlali olduğunu söyleyerek şiddetin uzaktan değil, en yakınlarımızdan geldiğini de sözlerine ekledi.

Program moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Abdulhakim Beki üstlendiği programda Beki, ‘‘Ülkemizde kadına yönelik şiddet ve ölümler acı bir gerçek. Bakanlığımız, kadın haklarını ve çocuk haklarını göz önünde bulunduruyor ve çalışmalarına devam ediyor. Sosyal Hizmet de hak ihlallerini savunan bir meslek.’’ Dedi.

“Şiddet uzaktan gelmez, en yakınlarımızdan gelir”

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusuna değinen Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kırklareli Kadın ve Çocuk Hizmetleri Sorumlu İl Müdür Yardımcısı Remziye Algın, ‘‘Bu bir seçim ve kişinin savunma mekanizmasıdır. Kadına yönelik yapılan her türlü şiddet bütün insanlığın sorumluluğu olmalı. Dünyada her üç kadından biri cinsel ve fiziksel şiddete maruz kalıyor. %89 oranında şiddetle karşılaşmış bireyler hiçbir yere başvurmuyor ya korkuyor ya da sineye çekiyor. Unutmayalım şiddet uzaktan gelmez, en yakınlarımızdan gelir.’’ Dedi.

“Her türlü şiddet insan hakları ihlalidir”

Şiddetin bireyler üzerindeki etkilerinden bahseden Algın; ‘‘Bireyde kendini değersiz hissetme, suçluluk duygusu, utanma, yalnızlık, istismarı önemsememe, madde bağımlılığı gibi yüksek etkiler görülebiliyor. Çocuk üzerindeki etkileri de var. Aile içi şiddette çocuklar en ciddi mağdurlardır. Bunlar iletişim sorunları yaşama, okul hayatında başarısızlık, içine kapanma gibi güçlü etkiler. Her türlü şiddet insan hakları ihlalidir.’’ İfadelerini kullandı. 

‘‘Şiddet önleme ve izleme merkezlerimiz var’’

Tedbir Kararlarına dikkat çeken Remziye Algın; ‘‘Önleyici tedbir kararı en çok uygulanan karardır. Bakanlık dâhilinde başvurulabilecek kurumlarımız mevcut.  Şiddet önleme ve izleme merkezlerimiz var, 7/24 esası ile yürüten merkezlerdir. Bir kadın, birey bize geldiğinde önce sorunu tespit ederiz eğer farklı kurumları ilgilendiren bir sorun varsa o kurumlara yönlendiririz. Psiko-sosyal hizmet, ekonomik destek, hukuki destek, konukevine yönlendirme gibi hizmetler sunuyoruz. Alo 183 Sosyal Destek Hattı ile bir telefon kadar şiddet mağdurlarına yakınız. Kadına yönelik şiddete dur demeyi amaçlıyoruz.’’ Şeklinde konuştu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)