Engelli Bireyler ve Sunulan İmkânlar Konuşuldu

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü tarafından “Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Özel Sektörde Engelli Hizmetleri” başlıklı etkinlik gerçekleştirildi. 

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sosyal ve Ekonomik Hayata Katılım Daire Başkanı Hulusi Armağan Yıldırım’ın konuk olduğu programın moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Abdulhakim Beki üstlendi. Engelli bireyler ve bu bireylere sunulan hizmetler konusunda değerlendirmelerde bulunan Yıldırım; “Engelli bireylerin sosyal hayata katılımlarını sağlıyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Engelli bireylerin sosyal hayata katılımlarını sağlıyoruz”

Konuşmasının başlangıcında engellilere verilen hizmetlere değinen Yıldırım; “Engellilerimize verilen hizmetlerimiz oldukça verimli. Kurslar ve etkinlikler düzenleyerek engelli bireylerin günlerini verimli geçirmesini sağlıyoruz. Kendilerini verimli geçen kursların ve etkinliklerin içinde bulunca çok mutlu oluyorlar, sosyal hayata katılım gerçekleşmiş oluyor. Engelli bireylerin sosyal hayata katılımlarını sağlıyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Her engelli birey imkânlar dâhilinde istihdama katılabilir”

Engelli bireylerin haklarından bahseden Yıldırım; “Engellilerimize verilen haklar 5378 sayılı kanunda yer alıyor. Engelli aylığı, eğitim, kimlik kartı, tiyatro gibi faaliyetlerden ücretsiz yararlanma hakları var. Verilen bu haklar ise kişinin engel yüzdesine göre değişiyor. Örnek vermek gerekirse evde bakım olması içim tam bağımlı yani ağır özel gereksinimli olması gerekir, istihdam hakkından yararlanmak için ise % 40 ve üzeri engelli olması şart. Her engelli imkân verildiği zaman istihdama katılabilir. Ailesi bakamayacak durumda ya da istemiyorsa, bakmakta zorlanıyorsa kurumlarımızda bakım merkezlerimiz var, bakım sağlanıyor ve hiçbir ücret talep edilmiyor.” Şeklinde konuştu.

“Sosyal farkındalık her geçen gün artıyor”

 Engelli bireylere sunulan hizmetlerin başarılı ve yeterli olduğunu söyleyen Yıldırım; “Engelli ailelerin büyük endişeleri vardı ‘Ben öldükten sonra engelli hastama kim bakacak?’ şeklinde. Bu endişeyi duymalarına gerek yok. Kurumlarımızda gereken her bakımı sağlıyoruz. Bu ifadeleri 10 yıl önce söyleyemiyorduk fakat alanımıza yaptırım yaptık, gücümüz de hizmetimiz de oldukça yeterli. Sosyal farkındalık her geçen gün arttı. Artık engelli bireyleri sosyal hayatta, toplu taşıma da ve sokakta görebiliyoruz. Sosyal Hizmet yöntemlerimizle başarı sağlıyoruz. Birçok yönüyle çok kıymetli bir meslekte görev alıyorum.” Dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)